Connect with us

Turism

Cătunul Casa de Piatră

Published

on

Sat de munte păstrat intact

La limita dintre real și basm se află satul de munte Casa de Piatră din Munții Apuseni. Cătunul conservă construcții de lemn, vechi de sute de ani și un peisaj arhaic. Păstrat intact, satul pare frate bun cu cerul, pădurile, stâncile de calcar, apele de izvor, cu poveștile și crezul comunității care își duce aici traiul de zi cu zi.

În cătunul Casa de Piatră, femeile orânduiesc casele și cresc animalele în timp ce bărbații lor se ocupă cu munca fizică grea, solicitată. Oamenii din cătunul Casa de Piatră sunt harnici, gospodari, înțelegători, gazde primitoare și știu cum să îi atragă pe turiști.

Localnicii au dezvoltat spații de cazare în casele lor fapt ce a dus la o creștere semnificativă a turismului în zonă. Aici, sunt obiective turistice importante precum și un muzeu cu exponate vechi, atât vestimentare cât și obiecte pe care le foloseau moții în gospodărie. Clădirea acestui muzeu este veche de peste 150 de ani. Turiștii pot vedea cum se construiesc casele tradiționale, pot consuma mâncare tradițională. Ospitalitatea locuitorilor este apreciată de toți vizitatorii, mai ales de cei străini.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Cultură

Frumosul Castel Sâncrai

Published

on

Obiectiv important pe piața culturală a țării

Aparținând familie nobiliare Banffy, Castelul Sâncrai a fost construit după modelul renascentist, în anul 1805, ca vilă de familie. După 90 de ani, în 1895 a fost dezvoltat la forma actuală.

Este construit într-un stil eclectic, combină mai multe stiluri vechi reinterpretate pentru secolul al XIX-lea. După anul 1900 este construit turnul castelului, acesta a fost ridicat ca și loc de relaxare și zonă de observație, de unde proprietarul își vedea proprietățile vaste. Rămas fără proprietari, după anul 1918, Castelul Sâncrai a fost naționalizat și a intrat în posesia institutului pentru nevăzători Cluj și apoi, în anul 1924 a devenit azil pentru bătrâni și invalizi de război. În perioada comunistă, după anul 1948 a devenit casă de copii, iar după revoluția din 1989 a rămas părăsit.

A intrat în posesia Consiliului Județean Alba în 2005 și a fost supus lucrărilor de restaurare începând cu 2011. Grupurile de turiști pot vizita castelul în urma unei solicitări. Scopul principal al Castelului Sâncrai rămâne cel de a fi gazda unor manifestări culturale de anvergură, adică de a fi un centru cultural important pe piața culturală.

Continue Reading

Social

Lacul de smarald

Published

on

Ajungi într-un colț de rai

Lacul Iezerul Ighel, perlă a Munților Trascău, este o minunăție a județului Alba. Rezervația naturală Iezerul Ighel este o arie protejată de interes naţional, aflată în partea de sud a Munţilor Trascăului. Are o lungime de 450 m și o lățime de aproximativ 200 m și o suprafață de peste 5 hectare.

Vezi si Șindrila din Apuseni

Povestea lacului este una foarte interesantă, lacul s-a format pe urma unei alunecări de teren din care a rezultat un baraj natural. Este cea mai mare dezvoltare pe calcare din România și face parte din platoul calcaros Ciumerna. Este Poarta de intrare a Apusenilor. În zona carstică lacurile sunt aproape inexistente.

Lacul are un efect terapeutic, este înconjurat de pădure, iar aceasta schimbă nuanța apei în funcţie de anotimp. În apropierea lacului se găsește și Floarea de colț (Leontopodinum alpinum), întâlnită în special pe versanții însoriți și pe stâncile golașe. Drumul este reparat, iar peisajul este superb.

Continue Reading

Social

Șindrila din Apuseni

Published

on

Muncă grea, migăloasă, pe cale de dispariție

În Munții Apuseni mai sunt câțiva oameni harnici care prelucrează lemnul cu tehnici vechi, că într-un final să facă o șindrilă ce se îmbină perfect. Șindrila se lucrează cât timp lemnul este verde și apoi se lasă la uscat.

După ce s-a uscat, șindrila se pune pe casă, iar ploaia vine în ajutor pentru o îmbinarea perfectă a bucăților de lemn. Apa alunecă pe fibra lemnului și nu pătrunde în interiorul clădirilor. Un astfel de acoperiș poate rezista și 40 de ani, fără intervenții. Pentru a fi folositor, lemnul trebuie să fie bine ales și luat din pădure în lunile de iarnă.

Șindrila autentică, tradițională se mai folosește pentru acoperirea monumentelor din patrimoniul național. Șindrila de lemn a fost folosită sute de ani pentru a acoperi casele românilor. Acoperișul din lemn are foarte multe avantaje: o greutatea scăzută și o rezistență mare, este un foarte bun izolator termic, este flexibil, etc. În cazul în care apar stricăciuni, reparațiile sunt foarte simplu de făcut.

Continue Reading
Advertisement
oct 19, 2019 - Sb
Alba Iulia, RO
21°C
câțiva nori
câțiva nori
2 m/s, SV
56%
763.57 mmHg
sam10/19 dum10/20 lun10/21 mar10/22 mie10/23
cer senin
21/14°C
cer senin
20/14°C
cer senin
20/14°C
cer senin
20/14°C
cer senin
19/14°C

Ultimele comentarii

Facebook

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Evenimente

Generatia Z

Cele mai accesate

%d blogeri au apreciat: