Connect with us

Actualitate

Descoperire importantă despre omul de Neanderthal

Published

on

Impactul schimbărilor climatice asupra tranziției neandertalilor la oamenii moderni in Europa

Neandertalienii, specia umană cea mai apropiată de a noastră, au trăit în Eurasia pentru aproximativ 350.000 de ani. Dintre caracteristicile definitorii ale neandertalienilor mentionam faptul ca erau scunzi dar mai “plinuti”,aveau o cutie craniana apropiata ca marime (sau chiar mai mare) de a noastra. Aveau o cultură sofisticată, foloseau focul, îsi confectionau imbrăcăminte, erau vânători desavarsiti, iar dovezile genetice indică un anumit grad de încrucișare cu oamenii moderni. Cu toate acestea, în timpul ultimei perioade glaciare și la puțin timp după sosirea oamenilor anatomic moderni în Europa, neandertalienii au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă. Ce-ar fi putut provoca disparitia lor? Sa fi fost sosirea oamenilor moderni factorul decisiv sau au exista si altii? Un studiu recent publicat în prestigioasa revista A Academiei Americane de Stiinta (Proceedings of the National Academy of Sciences) sugerează că schimbările climatice ar fi putut avea un rol important în disparitia neandertalilor. Cercetarile stiintifice au fost intreprinse de o echipa internationala din care au facut parte si trei cercetatori (V.Dragusin, B.P. Onac, and D. Veres) ai Institutului de Speologie “Emil Racovita”.

Clima in durata ultimei glaciatiuni a fost una marcata de evenimente extreme și rapide, cu schimbări de temperatură în unele părți ale Europei de 10ºC sau chiar mai multe în decurs de doar câteva decenii. Aceste schimbari climatice sunt inregistrate in stratele subțiri de carbonat de calciu ale stalagmitelor din peșteri, sub forma unor fluctuatii ale izotopilor de oxigen si carbon. Folosind stalagmitele din două peșteri din România, noul studiu oferă o imagine de mare detaliu a schimbărilor climatice din Europa central-estica, sugerand că între 44000 și 40000 de ani s-au succedat mai multe perioade uscate și reci. Fiecare dintre aceste intervale reci a cauzat o scădere a populației de neandertali, care nu a reușit apoi să se reintoarca în regiunile deja ocupate de oamenii moderni.

Revelion in Gheţarul Scărişoara

De asemenea, studiul arată că toate perioadele caracterizate de conditii reci și aride documentate în cele două stalagmite românești confirmă o absență aproape totală a artefactelor arheologice lăsate de neandertalieni în întreaga Europă. Acest fapt sugerează că schimbările rapide de mediu și stresul ecologic declanșat de aceste intervale climatice succedate la scară milenară au stat la baza mai multor cicluri de depopulare-repopulare, care, au contribuit in final la trasarea hartii demografice a perioadei de tranziție paleoliticul mediu si superior al Europei. Text de Bogdan P. Onac.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate