Connect with us

Actualitate

DIRECȚIA AGRICOLĂ ALBA – BILANȚ 2017

Published

on

lazea-gheorghe

Pășunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada întregului an crescătorilor care sunt proprietari sau dețin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pășunează.

Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, modificarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecţiei fondului cinegetic. Potrivit noii reglementări, „se interzice păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, cu excepția cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deține cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deținătorului de teren pe care se pășunează”.
Vechea reglementare prevedea interdicția pășunatului pentru toți crescătorii de animale. Această interdicție ar fi putut să conducă la producerea de însemnate pierderi de animale prin mortalități, să creeze premisa renunțării la activitatea de creștere a animalelor, depopulării spațiului rural, dispariției locurilor de muncă și imposibilității asigurării hranei pentru populație.
De asemenea, aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru crescătorii de animale care sunt proprietari sau dețin cu orice titlu terenul agricol sau au acordul scris al deținătorului de teren pe care se pășunează, pe de o parte, iar pe de altă parte, așa cum s-a mai evidențiat, pierderile importante în rândul efectivelor de animale și reducerea veniturilor crescătorilor de animale, ar putea determina consecințe negative sociale și economice.
Prin aplicarea actului normativ adoptat astăzi, România își menține calitatea de producătoare și exportatoare de produse de origine animală și va avea o contribuție semnificativă la creșterea produsului intern brut.

În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Pescuit a Comisiei Europene care a avut loc în perioada 11-12 decembrie la Bruxelles, cota de pescuit la calcan, pentru România din Marea Neagră a fost majorată de la 43 tone în anul 2017 la 57 tone pentru anul 2018.

Creșterea cotelor a fost obținută în urma discuțiilor care au avut loc în grupurile de lucru tehnice ale Comisiei Europene pe parcursul anului 2017 și a negocierilor purtate între Comisia Europeană și statele riverane ale Mării Negre în cadrul Reuniunii anuale a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM) desfășurată în luna octombrie 2017 în Muntenegru.

În cadrul reuniunii s-a stabilit cota care revine statelor membre ale Uniunii Europene la nivelul de 114 tone, României și Bulgariei revenindu-le cote egale pentru calcan, respectiv 57 de tone. Numărul autorizațiilor ce pot fi eliberate pentru pescuitul comercial în anul 2018 este de 48 pentru România și 116 pentru Bulgaria.

Pentru specia sprot, României i-au fost alocate 3.442,50 tone, iar Bulgariei 8.032,50 tone, respectiv 30% din totalul cotei pentru România și 70% pentru Bulgaria. Aceasta a fost decizia Comisiei Europene și se aplică de mai mulți ani datorită faptului că flota noastră de pescuit raportează date reduse privind capturarea acestei specii.

Referitor la unele informații vehiculate de către mass-media potrivit cărora ”fermierii români ar fi exclușide pe lista cu sumele împărțite de Comisia Europeană din rezerva de criză pentru 2017”, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări:

Sumele aferente rezervei privind situațiile de criză pentru anul calendaristic 2016, care se returnează României, în valoare de aproximativ 17 milioane de Euro, nu au fost pierdute,așa cum a fost prezentat în mod eronat în unele articole de presă.

Sumele vor fi rambursate României începând cu mijlocul lunii februarie 2018. Plata către fermieri a sumelorcare fac obiectul ratei de ajustare în România sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii până la data de 15 octombrie 2018.

Pentru aceasta, APIA efectuează, până la data de 15 februarie 2018, corecții asupra sumelor calculate pentru anul de cerere 2016 permițând astfel stabilirea cuantumului final al disciplinei financiare aplicate în exercițiul financiar 2017. Aplicația informatică este ajustată în mod corespunzător pentru a efectua plata către fermieri. Astfel, facem precizarea că nu s-a produs niciun prejudiciu material asupra fermierilor în legătură cu plățile directe de care au beneficiat în anul de cerere 2016.

Subliniem că MADR este preocupat în permanență pentru a absorbi întregul plafon alocat pentru plățile directe susținute din FEGA, prin măsuri de reglementare și gestionare a cererilor de ajutor/sprijin în conformitate cu regulamentele UE, iar rata de absorbție de 99,9 % susține aceste afirmații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate