Connect with us

Turism

Ghetarul Scărișoara și Izbucul Tăuz – Cărări bătute

Published

on

Peşteri de vis, locuri mirifice, la ‘Cărări bătute’

Vezi şi: RIMETEA, O ZONĂ EXTRAORDINARĂ!

Televiziunea judeţului Alba
www.facebook.com/albacarolinatv
www.instagram.com/albacarolinatv

O emisiune AlbaCarolinaTV 2018
Toate drepturile rezervate.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

,,BUBBLE PARADA 2019”

Published

on

Bubble-Parade-2019

Bubble Parade Alba Iulia 2019, ediția cu numărul III, 1 Iunie 2019

Ce este Bubble Parade?
Este o paradă neconvențională a baloanelor de săpun prin care exprimăm fericirea și atitudinea pozitivă în comunitatea noastră. Bucuria împărtășită este întotdeauna mai intensă, de aceea vă invităm alături de noi să suflăm mii de baloane de fericire.

În 2019 bucuria e cu atât mai mare cu cât o să facem ceva inedit: vom închide o stradă intens circulată de autoturisme și o vom transforma în strada oamenilor fericți. Astfel, Bd-ul 1 Decembrie 1918 va deveni, pentru câteva ore, Strada Bucuriei. La finalul paradei, Strada Bucuriei va găzdui o mulțime de jocuri ale copilăriei și alte momente distractive și recreative pentru participanți.

UPDATE: 8 iunie, între orele 15:00și 17:00, sunt noile coordonate pentru Bubble Parade Alba Iulia. 

Toate celelalte detalii rămân neschimbate.Ne întâlnim la ora 15:00, tot în zona Cinema Dacia, parcurgem în marș voios tot Bulevardul Transilvaniei și ne stabilim cartierul general în zona dinfața blocurilor M, pe pasaj.

La 16:00 vă dăm întâlnire în fața Cinematografului Dacia. Să veniți cu mic, cu mare pentru că la 16:30 pornim în cea mai veselă paradă pe traseul: Cinema Dacia – Bd. Transilvaniei – Parcul Unirii (vom ocoli Monumentul Unirii) – Bd. 1 Decembrie 1918 (Strada Bucuriei). Pe Strada Bucuriei distracția continuă cât ne ține buna dispoziție și va fi din plin, pentru că partenerii noștri au pregătit o mulțime de surprize.

8 iunie, între orele 15:00ș17:00, sunt noile coordonate pentru Bubble Parade Alba Iulia. Toate celelalte detalii rămân neschimbate.Ne întâlnim la ora 15:00, tot în zona Cinema Dacia, parcurgem în marș voios tot Bulevardul Transilvaniei și ne stabilim cartierul general în zona dinfața blocurilor M, pe pasaj.

La 16:00 vă dăm întâlnire în fața Cinematografului Dacia. Să veniți cu mic, cu mare pentru că la 16:30 pornim în cea mai veselă paradă pe traseul: Cinema Dacia – Bd. Transilvaniei – Parcul Unirii (vom ocoli Monumentul Unirii) – Bd. 1 Decembrie 1918 (Strada Bucuriei). Pe Strada Bucuriei distracția continuă cât ne ține buna dispoziție și va fi din plin, pentru că partenerii noștri au pregătit o mulțime de surprize.

Va fi pentru prima dată când se creează un ambuteiaj de oameni fericiți pe unul dintre cele mai circulate bulevarde din oraș!

Atenție! La punctul de întâlnire (Cinema Dacia) se vor împărți bilete pentru Tombola Copilăriei. Să vă asigurați că le procurați la timp, pentru că pe Strada Bucuriei se vor împărți cadouri celor norocoși.

Tu câte baloane de săpun poți sufla pe 1 iunie?

Albaiulieni și nu numai, de toate vârstele, îmbrăcați în ținute cât mai colorate, sunt invitați, sâmbătăă, 1 iunie, să participe la o paradă inedită, a baloanelor de săpun. Bubble Parade, un eveniment devenit tradiție la Alba Iulia.

”Bubble parade” este o mișcare internațională care promovează fericirea și bucuria ca și atitudine zi de zi, nu ca și destinație, unind oamenii într-o paradă veselă a baloanelor de săpun. Menită să promoveze diversitatea și interacțiunea pozitivă în cadrul comunităților, Global Bubble Parade este gândită și răspândită de 100happydays Foundation.

Recomandări pentru pelerinii care vor fi prezenți în data de 2 iunie 2019 la Blaj

Continue Reading

Actualitate

Programul Festivalului Roman Apulum 2019

Published

on

Demonstrații militare, ateliere meșteșugărești, muzică, dansuri antice și paradă de noapte cu torțe la cel mai mare eveniment de reconstituire istorică din România

În perioada 3 – 5 mai, la Festivalul Roman Apulum aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Festivalul va readuce la viaţă antichitatea romană din castrul legiunii a XIII-a Gemina şi din cele două oraşe dezvoltate în jurul acestuia în secolele II-III p.Ch.,din care a rămas doar unul.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

De asemenea, prin intermediul atelierelor meșteșugărești amplasate în mai multe locuri din Cetatea Alba Carolina, este adus în atenția publicului modul de viață al înaintașilor care se îndeletniceau cu prelucrarea osului, lemnului, fierului, cu scriptoria, monetăria, dar și cu confecționarea și întreținerea echipamentului de luptă.

Programul complet al evenimentului:

Vineri, 3 mai 2019

17.00 – Exponatul lunii – „Statuetă a zeiței Isis”
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
17.30 – Vernisaj expoziție – “Ceramica în canabele Legiunii XIII Gemina de la Apulum”
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Sâmbătă, 4 mai 2019

11.00 – 11.15 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului – „Inauguratio”
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
11.15 – 11.30 Parada războinicilor romani și daci
Strada Mihai Viteazul
11.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Astronomie, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Podoabe antice, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori, Muzică și dansuri antice)
Platou strada Militari
12.00 – 13.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
16.00 – 18.30 – Prezentări și demonstrații militare ale trupelor participante: Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului);Terra Dacica Aeterna (Legiunea V Macedonica, Dacii Liberi); Legio V Macedonica (Rusia); Legio I Italica (Bulgaria); Asociația Veteres Milites (Legiunea VI Ferrata); Omnis Barbaria; Asociația Historia Renascita (Legiunea IV Flavia Felix și Geto-Dacii Sud Carpatici); Asociația Cohors III Lucensium (Spania); Dioklecijanova Legija (Legiunea IIII Flavia Felix, Croația).
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
20.30- 21.00 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
21.00-21.20 – „Nunta Linei” – spectacol de teatru și dans antic – Nimfele Dace
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
21.20-21.30 – Dansuri antice – Nimfele Dace și Eurythmia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
21. 30-21.45 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul

Vezi şi Festivalul Roman Apulum 2018

Duminică, 5 mai 2019

10.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Astronomie, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Podoabe antice, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori, Muzică și dansuri antice)
Platou strada Militari
11.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
11.00-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
13.00-13.30 – Parada participanților
Strada Mihai Viteazul
16.00-16.20 – Dansuri antice – Nimfele Dace și Eurythmia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
16.20-16.40 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
16.40-17.30 – Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.30-18.00 – Revolta (bătălia finală)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Continue Reading

Actualitate

„Statu’ la vase în Lunea Paştelui”

Published

on

Obicei popular cu origini străvechi păstrat în Județul Alba – Comuna Şugag

În a doua zi de Paşte, la Şugag, se sărbătoreşte „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale românești.

„Statu’ la vase”, 12 familii tinere care s-au căsătorit în anul pascal 2018-2019 iar Marius Moga senior, originar din Șugag, cel ce a reînviat acest obicei străvechi, a fost nașul simbolic al tinerelor familii,

,Statu la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.

Tradiția spune că în a doua zi de Paști sătenii trebuie să se adune în curtea bisericii și să ia parte la un mare ospăț închinat vieții de familie. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la ,,Statu la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare. În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

Luni și marți sunt scoase din lada de zestre, curățate, călcate și pregătite, pentru marea sărbătoare, deosebitele costume tradiționale șugăjene cu care mirii și miresele de peste an urmează a se îmbrăca în Lunea Paștelui. În Miercurea Mare, alături de alți membrii din comunitate, alaiul de tineri se îndreaptă către biserică, fiecare dintre ei ducând în dar vase ce urmează a fi donate bisericii. Povestirile localnicilor spun că aceste vase sunt sfințite și dăruite familiilor mai sărace în noaptea de Înviere. Urmează apoi Joia Mare, când conform tradiției nu se lucrează nimic, nici în casă și nici afară, în gospodărie. În Vinerea Mare sau a Vinerea Patimilor, după venirea de la Sfântul Maslu, în fiecare gospodărie se roșesc ouăle. În zona Șugagului nu s-a practicat niciodată încondeiatul ouălor, acestea fiind vopsite cu foi de ceapă. La orele amiezii, comunitatea locală se îndreaptă din nou spre biserică pentru a participa la Prohod, la slujba de Sfințire a ouălor roșii și la pregătirea Paștilor pentru Înviere.

Continue Reading
Advertisement
iun 20, 2019 - Jo
Alba Iulia, RO
23°C
nori împrăștiați
nori împrăștiați
4 m/s, SSE
77%
761.31 mmHg
joi06/20 vin06/21 sam06/22 dum06/23 lun06/24
ploaie ușoară
23/18°C
cer senin
26/19°C
ploaie ușoară
26/18°C
ploaie
27/18°C
ploaie
25/19°C

Ultimele comentarii

Facebook

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Evenimente

Generatia Z

Cele mai accesate

%d blogeri au apreciat: