Connect with us

Eveniment

Ion Arion, „eroul martir al Unirii”

Published

on

Cea mai controversata poveste legata de Marea Unire din 1918 este cea a tanarului Ion Arion, considerat de istorici „martirul Unirii

Cea mai controversata poveste legata de Marea Unire din 1918 este cea a tanarului Ion Arion, considerat de istorici „martirul Unirii”, care a murit cu tricolorul in mana, impuscat de maghiari in timp ce venea la Marea Adunare de la Alba Iulia, cazul fiind cercetat, dar clasat din lipsa de dovezi. Mormantul eroului, aflat intr-un cimitir din Alba Iulia, este uitat de autoritati si, cu exceptia istoricilor, foarte putini cunosc povestea „stegarului martir” al Unirii.

Veteran de razboi la 24 de ani, Ion Arion era flacaul mandru ales sa poarte steagul tricolor al satului Agris.

Fiecare sat, fiecare comuna cu pretentii a vrut sa fie reprezentata la Alba Iulia. In situatia asta s-a aflat si satul Agris din comuna Iara, judetul Cluj, aflat la granita dintre Cluj si Alba. Agrisenii au trimis o delegatie de 25 de oameni spre Alba Iulia, care au urcat la Turda in trenul special care mergea spre Alba Iulia. O problema care s-a pus atunci a fost cine sa poarte steagul pe care il facusera fetele din sat, steagul care sa ii reprezinte pe agriseni la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Cel ales a fost Ion Arion, un tanar care, desi avea doar 24 de ani, era veteran de razboi, luptase trei ani in primul razboi mondial si era venit acasa cu gradul de caporal.

Ion Arion este descris, ca fiind un tanar cu un fizic impresionant, inalt si voinic, chiar cu o statura considerata herculeana. Surse istorice ne spun ca Ion Arion a jurat atunci sa nu lase steagul din mana decat cu pretul vietii.

Pentru romani era o mare sarbatoare si in timpul deplasarii spre Alba Iulia trenurile opreau perioade mai lungi de timp in diferite gari, unde delegatii coborau cu fanfare si se prindeau in hora unirii. In tabara cealalta, maghiarii sau trupele de husari nu priveau cu ochi buni aceste manifestari de bucurie. La fel s-a intamplat si in gara din Teius, cand trenul in care se afla si Ion Arion cu delegatia din Agris s-a pus in miscare, a inceput un foc incrucisat asupra garniturii, din mai multe directii de la etajul superior al garii din Teius, dar si dintr-un tren blindat german stationat. Tirul a insotit trenul pe o distanta de doi kilometri de la plecare. In momentul acela, s-a strigat „Avem un mort in tren”. Era vorba de Ion Arion, care a fost nimerit de doua gloante si a decedat la scurta vreme .

„Cand trenul a ajuns la Alba Iulia, Ion Arion era deja mort, trupul sau a fost depus pe catafalc la biserica din cartierul Maieri, in zona garii din Alba Iulia. Ulterior, a fost inmormantat in cimitirul Maieri, la 2 decembrie 1918, dupa un ceremonial special la care au participat diverse personalitati ale vremii.

Mormantul lui Ion Arion se afla in Cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Pe piatra funerara a mormantului, preotul a scris „Ion Arion – din comuna Agris Iara, ucis miseleste de Garda Maghiara in Gara Teius in drum spre Marea Adunare tinuta in Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Natiunea recunoscatoare”.

Cazul uciderii lui Ion Arion este inca un mister, iar ultima decizia a fost data in 1921, de Curtea de Apel Cluj, care stabilea ca nu a fost gasit niciun vinovat in acest caz deoarece probele si declaratiile martorilor nu ar fi concludente.

SURPRIZE ȘI VESELIE DE ZILELE ORAȘULUI TEIUȘ

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate