Connect with us

Actualitate

Analiza principalelor activități de prevenire și combatere a corupției desfășurate de Serviciul Județean Anticorupție Alba în anul 2017

Published

on

anticoruptie-alba-

Analiza principalelor activități de prevenire și combatere a corupției desfășurate de Serviciul Județean Anticorupție Alba în anul 2017

În anul 2017, Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Alba, a participat activ în cadrul eforturilor întreprinse de societatea românească și implicit de M.A.I. pentru prevenirea și combaterea corupției, urmărind în mod prioritar consolidarea mediului de integritate la nivelul ministerului, îmbunătățirea relațiilor de cooperare cu celelalte instituții ale statului angrenate în acest demers și, deopotrivă, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

Activitatea preventivă a fost orientată către realizarea obiectivelor și măsurilor prevăzute în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020, în contextul în care acest document își propune „abordarea trihotomică de intervenţie strategică în domeniul anticorupţie – prevenire, educaţie, combatere”. Măsurile din S.N.A. au fost transpuse în O.M.A.I. nr. 72/2016 pentru aprobarea Planului de integritate privind implementarea la nivel propriu a Strategiei Naționale Anticorupție, D.G.A. fiind desemnată ca instituţie responsabilă pentru implementarea Planului de integritate, a inventarului măsurilor de transparenţă instituțională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public, având atribuţii de coordonare, monitorizare, colectare a datelor şi raportare a acestora către Secretariatul tehnic din cadrul Ministerului Justiţiei.

Pentru eficientizarea activităţilor de prevenire a corupției, Direcția Generală Anticorupție a stabilit și a supus aprobării ministrului afacerilor interne 3 domenii prioritare pentru anul 2017, respectiv personalul nou-încadrat, personalul cu funcţii de conducere din structurile ce interacţionează direct cu cetăţenii, respectiv personalul din domeniul achiziţiilor publice și suport logistic, sectoare în care a desfășurat cu preponderență activități de instruire anticorupţie. Aceste activități au beneficiat de o nouă abordare bazată pe promovarea discuţiilor libere și dezvoltarea unui dialog constructiv.

La rezultatele pozitive obținute de D.G.A. și-au adus contribuția și ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Alba, care în anul 2017 au realizat 97 activităţi de instruire (56) şi informare (41) a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale M.A.I., unde au fost dezbătute de o manieră interactivă aspectele specifice prevenirii şi combaterii faptelor de corupție. La aceste activități au participat 1242 lucrători, din care 442 cu funcţii de conducere şi 800 cu funcţii de execuţie.

În ceea ce privește colaborarea cu alte instituții și organizații, au fost desfășurate 12 activități preventive, la care au participat un număr de 406 persoane.

Marcarea Zilei DGA – 30 Mai şi a Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie, au fost realizate prin desfășurare de activități de diseminare a 70 afişe, 1164 pliante, 2077 cu mesaje anticorupție realizate în baza protocolului de colaborare cu Consiliul Județean Alba.

În domeniul Relaţiilor cu publicul şi Relaţiilor publice, în anul 2017, activităţile din acest domeniu au deţinut o pondere importantă în cadrul activităţilor desfăşurate, având la bază principiul deplinei transparenţe şi deschideri către opinia publică promovat de către D.G.A..

Astfel, au fost consiliate 9 persoane în afara programului de audienţe, oferindu-le tot sprijinul şi îndrumarea în rezolvarea problemelor sesizate.

Toate cele 10 petiţii primite au fost soluţionate, o petiţie fiind soluționată prin întocmirea de dosar penal, 6 prin clasare, 3 petiţii prin înaintare la unităţile de parchet competente şi 1 petiţie prin înaintare altor instituții, fiind soluționate și 2 apeluri primite la linia telefonică TELVERDE.

În baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, ofițerii de poliţie judiciară din cadrul S.J.A. Alba au efectuat acte procedurale şi a participat la instrumentarea unor dosare sub directa coordonare a procurorilor de caz din cadrul parchetelor competente.

În anul 2017, s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchet 36 de dosare penale, 16 fiind iniţiate din sesizare proprie, iar 20 au fost primite de la diferite structuri de parchet.

Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus efectuarea de activităţi într-un număr de 60 ordonanţe de delegare, din care 4 delegări de la D.N.A. şi 56 delegări de la alte unităţi de parchet.

Din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, în 4 dosare penale s-au întocmit 4 rechizitorii, respectiv 1 D.N.A., 1 D.I.I.C.O.T, 1 Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, 1 Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și au fost încheiate 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției, (3 vizând comiterea unor infracțiuni de corupție sau asimilate infracțiunilor de corupție).

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 13 suspecți, 4 dintre aceștia fiind din cadrul structurilor M.A.I. (1 cu funcție de conducere și 3 cu funcţie de execuţie) şi 10 inculpați (1 personal M.A.I., cu funcţie de execuţie).

În referire la cele prezentate, putem concluziona că rezultatele obţinute de serviciul nostru în anul 2017 sunt pozitive, iar D.G.A. și-a consolidat rolul de instituţie implicată activ în prevenirea și combaterea corupției.

În vederea realizării obiectivelor D.G.A., Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie comise de către personalul M.A.I., prezentându-se, zilnic, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, str. Piaţa Ion I.C. Brătianu, nr. 4, judeţul Alba sau se pot înscrie în audienţă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200-1500. Totodată, persoanele interesate pot sesiza fapte de corupţie la linia telefonică gratuită anticorupţie TelVerde a D.G.A. – 0800.806.806 sau la numărul de telefon 0258 / 806.161 int. 20229.

Ocna Mureş: Motocilist beat şi fără permis de conducere

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate