Connect with us

Actualitate

Banca Naţională a tocat în ultima lună 1,2 miliarde euro din rezerva naţională

Published

on

curs-euro

Oare ne-am îndatorat într-o lunâ cât în caţiva ani? De ce a trebuit BNR să cheltuiască suma asta?

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că a intervenit cu peste 1,2 miliarde de euro în piaţă pentru a opri devalorizarea istorică a leului, după ce moneda naţională a atins maxime incredibile pe piaţa interbancară. 

Economica.net a scris că BNR ar fi cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro în luna noiembrie pentru a apăra o deprecierea ingrijoratoare, prea abruptă a leului. Jumătate de miliard de euro ar fi fost utilizaţi doar pe 28 noiembrie, când a avut loc aşa numitul “atac de noapte”, dată la care euro a deschis piaţa din România la un curs 4,8 lei.

Comunicatul băncii centrale arată că în luna noiembrie au avut loc intrări de 1,89 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Pe de altă parte, au fost constate ieşiri de 2,98 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.57 miliarde euro) şi altele.

La finalul lunii noiembrie, rezervele valutare ale BNR erau de 33,8 miliarde euro față de 34,9 miliarde la finalul lui octombrie. 

Sperăm că situaţia se va redresa iar noul an nu va aduce mari surprize pe piaţa interbancară.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia