Connect with us

Actualitate

Bertonico, Italia -ceremonia de comemorare a soldatului transilvănean, George Crișan

Published

on

La data de 23 septembrie 2017, a avut loc, la cimitirul din localitatea Bertonico, Italia, ceremonia de comemorare a soldatului transilvănean, George Crișan.

Din cercetările itreprinse pină la aceast moment, s-a descoperit faptul că soldatul este originar din Abrud, născut in 1889, fiind inrolat in Regimentul 50 din armata austro-ungară, cu centrul de recrutare in Alba Iulia. Militarul a fost luat prizonier in timpul asaltului din Alpii Dolomiți din mai-iunie 1916, decedat in Bertonico, la 18 octombrie 1918.

În cadrul discuţiilor purtate, a fost expusă posibilitatea repatrierii corpului neînsuflețit al militarului român în localitatea originară, Abrud, fiind demarate discuții cu autoritățile locale din Abrud privind locul în care acesta va fi reînhumat, alături de părinți. Demersul a fost amânat deoarece autoritățile locale italiene au aprobat, pentru încă 50 de ani, păstrarea locului de veci pentru soldatul român.

Prezența română la manifestare a fost semnificativă : reprezentanții oficiului consular, consulul Iulia Adriana Cupșa Kiseleff, Răzvan Hagiescu, șef serviciu administrativ, delegația din partea Primăriei Abrud, condusă de primarul localității, Nicolae Simina, preotul ortodox din Lodi, Nicolae Cazacu. Ceremonia a fost încheiată cu plantarea unui arbust, în curtea cimitirului local. Reprezentanții din Abrud au adus pâmânt din localitatea originară a soldatului comemorat.
Administrația abrudeană a propus autorităților italiene un proiect de înfrățire între cele două localități, plecând de la această colaborare de factură istorică.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia