Connect with us

Actualitate

CCR: Ordonanța de urgență privind starea de alertă este constituțională, dar nu poate restrânge libertățile

Published

on

politia romana ccr -

Curtea Constituţională a României a decis că OUG este constituțională dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

1. Cu unanimitate de voturi, a respins excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.2 lit.f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale

Mită la Romgaz: 200.000 de euro pentru aprobarea cumpărării unui teren

În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului.

CCR: Amenzile din starea de urgență, NECONSTITUȚIONALE

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, se arată în comunicatul dat publicității de CCR.

Și totuși, adevărul e undeva la mijloc. Trebuie să existe o formă prin care pot fi penalizați aceia care nu respectă restricțiile impuse, pe de altă parte, abuzurile unor polițiști au întrecut limitele.

Să sperăm că această stare de relaxare nu va accentua situația actuală a României, indiferent de legea pe baza căreia va funcționa în săptămânile următoare.

Foto: Facebook / Politia Romana

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia