Connect with us

Cultură

Cu sufletul în palmă. Pasaport cultural cu scriitorul Călin Pleșa

Published

on

A așteptat 40 de ani să publice poezii

Poetul albaiulian Călin Pleșa se află la cel de al III-lea volum de poezie publicat. Prima poezie pusă pe hârtie a fost dedicată mamei și a fost scrisă în ciclul primar, la opt sau nouă ani.

Călin Pleșa a studiat cu plăcere limba și literatura română. A participat la olimpiade și a reușit să obțină locul I la nivelul județului Alba, în clasa a VIII-a. A iubit româna, dar părinții l-au îndrumat spre o carieră mai practică, iar poezia a rămas ca și hobby. A terminat facultatea de mecanică, este inginer, dar a ajuns un poet foarte sensibil. Poeziile au așteptat zeci de ani până au ajuns într-un volum publicat. Nu a avut curajul să publice poezii în adolescență, i-au trebuit 40 de ani până când versurile sale au văzut lumina tiparului, până au ajuns în mâinile consumatorilor de creație literară.

”Am avut multe rețineri în a publica. Am ținut foarte mult ca tatăl meu să vadă primul volumul. L-a văzut, dar nu în forma finală. Am o vârstă, îmi asum impactul și e onest, cinstit și e bine să fiu cunoscut și după acest aspect. Au fost ani buni în care nu am scris. Am avut ani foarte grei, nesiguri, în care am lucrat 12 ore pe zi. Am acumulat multe în toți acești ani, ultimii ani au fost bunicei și am găsit inspirație în orice”.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Cultură

Spectacol folcloric, Geomal 2019

Published

on

Fiii satului s-au întâlnit în zi de sărbătoare

Într-un sat frumos, nu departe de orașul Teiuș, în apropierea municipiului Alba Iulia, se mai păstrează tradițiile populare, iar viața la țară încă mai înseamnă modestie, hărnicie și prețuirea roadelor pământului.

Și pentru că momentele de joc și voie bună sunt mai puține pe parcursul unui an, Primăria și consiliul local al comunei Stremț, au organizat sărbătoarea „Fiii satului Geomal” pentru ca toți locuitorii rămași la vatră, cât și cei plecați pe alte meleaguri, să se reunească, să uite de problemele cotidiene și să se bucure împreună de muzică folclorică într-un spectacol special, dedicat lor.

Geomal este un sat din comuna Stremț, învecinat cu satele Stremț, Geoagiu, Gârbova de Sus, Gârbovița, Gârbova de Jos, așezat la poalele dealului Măgura. Prima atestare documentară a satului a avut loc în anul 1282, dar în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite și importante vestigii daco – romane.

Continue Reading

Cultură

Cornelia Goția la PASAPORT CULTURAL

Published

on

Folclorul este o pasiune și o mare dragoste

Solista Cornelia Goția are o pasiune pentru muzica folclorică descoperită în locurile natale din Geoagiu de Sus, comuna Stremț. ”Este un loc binecuvântat, cu oameni frumoși cu dar și har de la Dumnezeu”. La grădiniță a pășit prima dată pe o scenă de spectacol. Acolo, pe scenă este viața sa, acolo dăruiește ceea ce a primit de la Dumnezeu. A moștenit-o pe mama sa, în ceea ce privește talentul său artistic.

Copilăria solistei a fost o bucurie, șine minte și acum toate colindele pe care le învăța, în postul Crăciunului, de la mama sa. S-a căsătorit la 18 ani deoarece a considerat că viața de familie este foarte importantă. S-a dedicat familiei, iar în anul 2003 a început să cânte cu drag și bucurie pricesne la biserica din Oiejdea. În anul 2008 s-a înscris la Școala Populară de Artă. ”Am considerat că pot mai mult și m-am lăsat în voia lui Dumnezeu”. Cornelia Goția este foarte severa cu propria-i persoană. A călătorit prin lume și a întâlnit oameni deosebiți, români cu care a depănat amintiri. ”Orice vis se împlinește cu un sacrificiu”.

Continue Reading

Cultură

Frumosul Castel Sâncrai

Published

on

Obiectiv important pe piața culturală a țării

Aparținând familie nobiliare Banffy, Castelul Sâncrai a fost construit după modelul renascentist, în anul 1805, ca vilă de familie. După 90 de ani, în 1895 a fost dezvoltat la forma actuală.

Este construit într-un stil eclectic, combină mai multe stiluri vechi reinterpretate pentru secolul al XIX-lea. După anul 1900 este construit turnul castelului, acesta a fost ridicat ca și loc de relaxare și zonă de observație, de unde proprietarul își vedea proprietățile vaste. Rămas fără proprietari, după anul 1918, Castelul Sâncrai a fost naționalizat și a intrat în posesia institutului pentru nevăzători Cluj și apoi, în anul 1924 a devenit azil pentru bătrâni și invalizi de război. În perioada comunistă, după anul 1948 a devenit casă de copii, iar după revoluția din 1989 a rămas părăsit.

A intrat în posesia Consiliului Județean Alba în 2005 și a fost supus lucrărilor de restaurare începând cu 2011. Grupurile de turiști pot vizita castelul în urma unei solicitări. Scopul principal al Castelului Sâncrai rămâne cel de a fi gazda unor manifestări culturale de anvergură, adică de a fi un centru cultural important pe piața culturală.

Continue Reading
Advertisement
nov 14, 2019 - Jo
Alba Iulia, RO
16°C
cer acoperit de nori
cer acoperit de nori
1 m/s
82%
758.31 mmHg
joi11/14 vin11/15 sam11/16 dum11/17 lun11/18
ploaie ușoară
16/12°C
cer senin
13/10°C
câțiva nori
13/9°C
cer acoperit de nori
12/9°C
cer acoperit de nori
12/9°C

Next Level

Facebook

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate