Connect with us

Paşaport cultural

Culori pe note muzicale

Published

on

Eugen Măcinic pictează muzicalitatea naturii

Recent, pictorul Eugen Măcinic s-a întors de la o expoziție vernisată în Râmnicu Vâlcea și încă mai păstrează amintirea ultimei tabere de pictură susținută la Mănăstirea Cozia. Euge Măcinic este un peisagist pleinairist, lucrează direct în natură. Se simte atașat de tehnica acuarelei, iar din hobby a făcut o profesie.

S-a dedicat picturii în acuarelă dar și muzicii. ”Acuarela m-a ales pe mine. A venit mai târziu în viața mea, mă simt foarte atașat de exprimarea asta și e pe sufletul meu. Mă regăsesc în vibrațiile care sunt în lucrările de acuarelă. Artiștii lucrează cu sufletul și pun pasiune în fiecare lucrare”.

Muzica vine în completarea picturii, valorile artistice le-a moștenit de la tatăl său. A crescut cu acordeonul, a fost autodidact, a urmat și cursuri de specialitate. Pe Eugen Măcinic îl reprezintă, din punt de vedere muzical, muzica clasică, gospel, șansonetele franțuzești, etc. S-a născut, a crescut în Sebeș și s-a inspirat din vechii artiști ai orașului. Istoricul Sebeșului poate fi văzut și înțeles prin artiștii de odinioară cât și prin lucrările celor prezenți.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Paşaport cultural

Cine l-a ”tocat” în bucătărie pe chef Cosmin Toma?

Published

on

Arta din bucătărie combinată cu folclorul autentic

Artist culinar, iubitor de folclor autentic, chef Cosmin Toma a publicat cinci cărți prin care promovează tradițiile și rețete culinare vechi românești. A început să gătească din plăcere, iar timp de 10 ani a gătit în fața telespectatorilor prin intermediul emisiunilor televizate.

Soacra sa l-a învățat ordinea din bucătărie, de la cum trebuie ținute frigiderele, cum se face curățenia, până la gătitul efectiv.

A moștenit bucuria și plăcerea de a găti în familie, de la bunica paternă, care a fost bucătăreasă de cantină.

”De mic iubesc bucătăria ”

Chef Cosmin Toma a urmat cursurile de canto popular la Școala Populară de Artă din Alba Iulia pentru că îndrăgește muzica populară autentică dar și pentru sufletul său. A urcat pe scene organizate cu ocazia Zilelor orașului Alba Iulia și a reușit să înregistreze câteva piese pentru care a filmat și videoclip. Treaptă cu treaptă a urcat în carieră. A trecut prin multe până a ajuns unde și-a dorit.

Vezi şi Oaia tânară face pastrama bună!

Continue Reading

Paşaport cultural

Cartea lui Avram Iancu, ”Schimbarea ești tu”

Published

on

Recordul lui…, depășit doar de modestie

Avram Iancu are două mari realizări în anul acesta, o carte motivațională și de aventuri și cursa de la Polul Nord. Avram Iancu este un om care și-a urmărit visul și a devenit cunoscut în toată lumea. A pornit din Petroșani și a demonstrat că orice este posibil. Rostul vieții se găsește, dacă ne lăsăm inspirați și dacă suntem atenți la tot ce se întâmplă.

”Suntem unici și irepetabili, unicitatea noastră poate aduce un plus de valoare societății în care trăim”. Fiind bibliotecar, trăiește printre cărți și se inspiră din acestea. A fost impresionat de o carte de aventuri și a început să viseze la un record pentru România. Primul său vis a fost să traverseze înotând Canalul Mânecii.

Orgoliul său de român l-a dus la o premieră națională. ”Nimic măreț nu se poate realiza ușor sau de unul singur. Am înotat încontinuu 17 ore și 54 minute. Pentru asemenea performanță trebuie foarte mult antrenament, determinare și susținere”. Are susținerea familiei tot timpul. După isprava sa, a simțit că a intrat în inima multor români. ”Titlu cărții este sugestiv, eu chiar cred că schimbarea vine din noi”. O altă carte l-a provocat și l-a inspirat să înoate tot cursul Dunării, încercând astfel să inspire tinerii să îmbine lectura cu tehnologia.

Continue Reading

Cultură

Cornelia Goția la PASAPORT CULTURAL

Published

on

Folclorul este o pasiune și o mare dragoste

Solista Cornelia Goția are o pasiune pentru muzica folclorică descoperită în locurile natale din Geoagiu de Sus, comuna Stremț. ”Este un loc binecuvântat, cu oameni frumoși cu dar și har de la Dumnezeu”. La grădiniță a pășit prima dată pe o scenă de spectacol. Acolo, pe scenă este viața sa, acolo dăruiește ceea ce a primit de la Dumnezeu. A moștenit-o pe mama sa, în ceea ce privește talentul său artistic.

Copilăria solistei a fost o bucurie, șine minte și acum toate colindele pe care le învăța, în postul Crăciunului, de la mama sa. S-a căsătorit la 18 ani deoarece a considerat că viața de familie este foarte importantă. S-a dedicat familiei, iar în anul 2003 a început să cânte cu drag și bucurie pricesne la biserica din Oiejdea. În anul 2008 s-a înscris la Școala Populară de Artă. ”Am considerat că pot mai mult și m-am lăsat în voia lui Dumnezeu”. Cornelia Goția este foarte severa cu propria-i persoană. A călătorit prin lume și a întâlnit oameni deosebiți, români cu care a depănat amintiri. ”Orice vis se împlinește cu un sacrificiu”.

Continue Reading
Advertisement
nov 16, 2019 - Sb
Alba Iulia, RO
7°C
nori împrăștiați
nori împrăștiați
2 m/s
75%
763.57 mmHg
sam11/16 dum11/17 lun11/18 mar11/19 mie11/20
cer senin
11/9°C
cer fragmentat
12/10°C
nori împrăștiați
13/9°C
cer acoperit de nori
11/8°C
ploaie
9/9°C

Next Level

Facebook

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate