pita-santimbru-traditionalaActualitate Agricultura Suflet de român 

Cum se face vestita pită de Sântimbru

Cum se face vestita pită de Sântimbru, cu Călin Matieş

calin-maties pita-santimbru mama-maties-calin santimbru-pita-maties
Brutăria din Sântimbru este cea mai cunoscută din judeţul Alba

Reţeta tradiţională (exact cum făcea bunica):

PROSPATURA (acritura): faina, apa, drojdie. Se framanta, se dospeste 6 ore. – MAIA: faina, drojdie, prospatura, apa. Se framanta, se dospeste 1h si 30 min. – COCA (aluat): maia, faina, sare, drojdie. Se framanta, se dospeste 30 min. – Se modeleaza manual dupa forma dorita; – Se pune la dospit in tavi 30 min.; – Se spoieste cu apa; – Se coace la o temperatura de 250 grade C; Se bate de coaja manual. Matieş Călin păstrează o reţetă veche de 300 de ani, iar pita se coace într-un cuptor pe vatră din cărămidă de ţigan. Nu are compuşi chimici şi este înregistrată ca produs tradiţional, cu premii peste premii. Pe lângă gustoasa pită de Sântimbru, brutăria lui Mătieş coace şi un grozav cozonc de casă. Vezi şi: Radu Moldovan, Vicepreședinte Asociația Crescătorilor de Bovine, Alba

Related posts

Lasă un răspuns