Connect with us

Actualitate

De săptămâna viitoare înceape testarea la scară largă a populației

Published

on

covid testare alba iulia

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, printre primele județe din țară care va implementa metoda ”pooling” ca metodă de diagnostic

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, prima din țară care demarează prin laboratorul propriu testarea în masă: vor putea fi realizate zilnic până la 4.000 de teste, prin metoda ”pooling” utilizată internațional.

Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâția subiecți, astfel că se poate ajunge la testarea chiar și a 4.000 de persoane pe zi. În acest demers DSP Alba colaborează și cu cercetători români, pentru îndrumare și consultanță.

Vezi Noi reguli pentru persoanele de peste 65 de ani

Testarea de tip ”pooling” pusă la punct de DSP Alba va fi realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private. Bugetul alocat de Ministerul Sănătății va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului național.

Vezi şi Din 15 mai, conviețuirea cu virusul

Algoritmul de testare va fi stabilit de specialiștii epidemiologi ai DSP Alba. Într-o primă fază testarea se va adresa angajaților din instituțiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expuși riscului. Cu timpul, ne propunem să extindem testarea și la populație. Există mai multe modalități de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică.

Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anunțat public la momentul oportun.

Prin implementarea metodei ”pooling” va putea fi monitorizat mai bine gradul de răspândire al virusului. DSP Alba va elabora un model științific de realizare a eșantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat în rândul populației. Au fost identificate două principale benficii ale implementării acestei metode: una de ordin financiar, și anume economisirea de resurse, precum și depistarea din timp a unui posibil focar.

Trebuie să fim pregătiți din timp pentru orice scenariu, astfel încât să putem proteja populația. Demararea testării în masă reprezintă un pas absolut firesc pentru DSP Alba, mai ales în cotextul relaxării măsurilor începând cu data de 15 mai.

Proiectul legii autonomiei Ținutului Secuiesc a fost adoptat de Camera Deputaților

Vom economisi milioane de lei pentru achiziția de kit-uri de testare și în același timp vom avea posibilitatea să testăm în laboratorul DSP Alba cel puțin de 16 ori mai multe persoane zilnic. Avem capacitatea necesară și personal bine pregătit pentru a putea face față acestei noi provocări. Așa cum încă de la început am fost printre primii din țară care am acționat cu seriozitate și meticulozitate în lupta cu COVID 19, rămânem în continuare pioneri în ducerea diagnosticării la un alt nivel”, Alexandru SINEA, director executiv DSP Alba.

Comunicat de presă.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia