Connect with us

Actualitate

Deputat Ioan Dîrzu: Activitate parlamentară 2017

Published

on

ioan-dirzu

Sunt bucuros să vin în fața albaiulienilor cu raportul de activitate parlamentară din anul 2017. Consider că este un act de respect și responsabilitate ca un parlamentar să răspundă în fața cetățenilor pe care-i reprezintă.

În continuare, vă pun la dispoziție o prezentare cantitativă și calitativă a activității mele în Parlamentul României:

 • Am inițiat 59 de propuneri legislative din care 4 au devenit deja legi

 • Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
 • Legea privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti;
 • Lege pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia;

 • Proiect de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti;

 • Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr.383/2013;

 • Proiect de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară;

 • Am inițiat, elaborat și amendat 28 de propuneri legislative în domeniul agriculturii, 8 în domeniul administrației publice, 4 în domeniul educației și culturii, 3 în domeniul muncii și protecției sociale, 2 în domeniul sănătății și 1 în domeniul transporturilor.

 1. Am formulat 50 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului în probleme precum:

 • Modernizare DJ704, DJ 709K – drumuri ce fac legătura între DN 7C şi Domeniul schiabil Şureanu, total lungime 23,65 km;

 • Stadiul lucrărilor la autostrada Sebeş-Turda;

 • Oportunitatea continuării magistralei de gaz Zlatna-Arieşeni;

 • Reabilitarea drumurilor naţionale DN 74, DN 74A şi DN 75;

 • Comemorarea patriotului Ion Arion;

 • Tratamentul subvenţionat pentru bolnavii de diabet zaharat;

 • Calitatea apei potabile în judeţul Alba;

 • Măsuri de sprijin în agricultură pentru locuitorii Munţilor Apuseni.

 • Un interes crescut l-am manifestat, în ultima decadă a anului, asupra respectării drepturilor și interselor elevilor și studenților din România, asupra problemelor cu bursele, căminele, cantinele și transportul public.

 • Am formulat 12 întrebări și interpelări în domeniul educației și culturii, 9 în domeniul muncii și protecției sociale, 9 în domeniul administrației publice, 8 în domeniul agriculturii, 8 în domeniul transporturilor și 3 în domeniul sănătății.

 1. Am susținut 12 declarații politice și am avut 20 de luări de cuvânt în plenul Parlammentului.

 • Declaraţie politică intitulată “Susţinerea fermierilor români şi stoparea înstrăinării terenurilor agricole”;

 • Declaraţie politică despre “Centenarul Marii Uniri – un proiect de celebrare a viitorului”;

 • Pledoarie pentru aderarea României la spaţiul Schengen;

 • Declaraţie politică intitulată “Toamna subvenţiilor pentru agricultorii români”;

 • Luare de cuvânt în dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991;

 • Luare de cuvânt în dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar.

 • Măsuri pentru susținerea fermierilor români și stoparea înstrăinării terenurilor

 1. Sinteza activității parlamentare în anul 2017

 • 142 de materiale parlamentare inițiate și susținute;

 • Am organizat 2 vizite de studiu la Palatul Parlamentului cu tineri din județul Alba;

 • Exercit funcția de vicepreședinte al comisiei parlammentre permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților;

 • Sunt membru în comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului;

 • Sunt președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria;

 • Sunt membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Canada și în grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei.

 1. Priorități parlamentare și legislative pentru anul 2018:

 • Adoptarea Codului administrativ și a Codului de procedură administrativă;

 • Promovarea accesării de proiecte de către UAT-urile din Alba prin intermediul PNDL 2 și CNI;

 • Asigurarea finanțării complementare în unitățile de învățământ preuniversitar din Alba Iulia, Blaj, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Câmpeni, Albac, Arieșeni;

 • Promovarea și susținerea unei noi Legi a turismului care să vină în folosul cetățenilor din zona Apuseni, a turismului rural și a dezvoltării conceptului de agro-turism;

 • Promovarea măsurilor legislative și a politicilor agricole și de dezvoltare rurală din Programul de guvernare 2017-2020 (pp. 87-93).

Le mulțumesc cetățenilor județului Alba pentru toată cooperarea din acest an și îi invit să urmărească activitatea mea parlamentară pe pagina de internet a Camerei Deputaților, accesând link-ul următor: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=95&leg=2016&cam=2. De asemenea, aștept sugestile și problemele cu care se confruntă cetățenii pe adresa de e-mail ioan.dirzu@cdep.ro.

În final, doresc să-i felicit pe acei colegi deputați și senatori din județul Alba care, animați de bună-credință și seriozitate, au desfășurat o activitate parlamentară în folosul cetățenilor județului Alba și al României.

Cu deosebită considerație și un sincer ”La mulți ani!”,

Deputat

Ioan Dîrzu

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Actualitate

”Scroafa a fătat 12 purcei. Ce fac cu opt, îi omor?”

Published

on

Ordin cu scandal! Maximum 5 porci într-o gospodărie!

Ordinul de ministru care limitează la 5 numărul porcilor crescuți într-o gospodărie țărănească a intrat în vigoare din 8 noiembrie 2019, ziua în care a apărut în Monitorul Oficial. Actul oficial nu explică dacă este vorba despre suine pui sau adulți. Documentul prevede că într-o gospodărie pot fi crescuți maximum 5 porci, indiferent de vârsta și greutatea lor.

Dacă numărul porcilor din gospodărie depășește limita de cinci, atunci gospodarii sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului. Pentru majoritatea crescătorilor de animale, aceasta pare o măsură absurdă, aplicată unui popor care a trăit și trăiește din creșterea animalelor domestice.

”O scroafă fată minimum 10 purcei, dublu față de cât ar trebui să ținem la ora actuală”. ”Se întoarce țara asta pe dos. Singura sursă de venit a țăranului român era creșterea animalelor, dacă acum trebuie să-și caute contabil, să meargă la Registrul Comerțului, să depună, lună de lună, tot felul de hârtii, cine o să mai țină animale sau o să mai trăiască din creșterea animalelor? Cred că este o mare bătaie de joc la adresa țăranului român”.

Continue Reading

Actualitate

Tribunalul Alba oprește Autostrada Sebeș-Turda

Published

on

Decizie definitivă, provizorie şi executorie

O familie din cartierul Oarda de Sus al municipiului Alba Iulia este grav afectată de construcţia autostrăzii Sebeş – Turda, care se aflată la doar 50 de metri de locuinţa particulară. Cei doi albaiulieni au obţinut în instanţă suspendarea lucrărilor pe tronsonul I al autostrăzii până la montarea unor panouri care să asigure izolarea fonică a casei.

”În 2015, ne-am întâlnit la Primăria Alba Iulia cu reprezentanții acestei lucrări și am pus problema foarte serios pentru a nu face acest proiect și nu s-a întâmplat nimic. Lucrările ne-au înnebunit, nu credeam că am să trăiesc asemenea zbucium. Vibrațiile se simt de la 200 metri”.

Decizia Tribunalului Alba ”este definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Provizoriu înseamnă faptul că, până la soluționarea litigiului pe Fond, această măsură este obligatoriu să fie executată”.

Continue Reading

Actualitate

Expoziție de afișe cu tema „Tolerance” la Muzeul Unirii

Published

on

Vernisajul expoziției „Tolerance” va avea loc vineri, 15 noiembrie 2019, orele 17:00, la Muzeul Unirii, et. 1.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 – 29 noiembrie 2019. După această dată, afișele pot fi văzute și dezbătute la Casa Forum, strada Simion Bărnuțiu, nr. 10.

Expoziția constă într-o colecție de afișe despre toleranță, semnate de artiști si designeri consacrați din toată lumea.

Proiectul „Tolerance” a fost inițiat de designerul grafic și ilustratorul newyorkez Mirko Ilić în 2017. Designeri, artiști și ilustratori reputați din peste patruzeci de țări au fost invitați să exprime vizual înțelegerea toleranței în limba maternă. Aflată în permanentă expansiune, colecția face deja înconjurul lumii, fiind expusă recent la sediul central Facebook, în cadrul unor festivaluri de design din Statele Unite, Austria și Olanda, la Design Museum Londra, la Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb, în Africa de Sud, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Turcia și Ucraina.

Expoziția de afișe dedicată toleranței este organizată de Asociația Apulum Forum Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul Național al Uniri.

Continue Reading
Advertisement
nov 16, 2019 - Sb
Alba Iulia, RO
12°C
câțiva nori
câțiva nori
6 m/s, SSE
66%
762.82 mmHg
vin11/15 sam11/16 dum11/17 lun11/18 mar11/19
nori împrăștiați
12/12°C
cer senin
13/9°C
cer acoperit de nori
12/9°C
cer fragmentat
13/9°C
cer acoperit de nori
12/8°C

Next Level

Facebook

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate