Connect with us

Actualitate

Deschidere și dialog: consultare publică privind zonele de achiziție a masei lemnoase și sistemul propriu Due Dilligence

Published

on

Due-Dilligence-Holzindustrie

Deschidere și dialog: consultare publică privind zonele de achiziție a masei lemnoase și sistemul propriu Due Dilligence

 • Dezbaterile cu factorii interesați pe tema zonelor de achiziție a masei lemnoase și sistemul propriu Due Dilligence și a sistemelor de verificare a lanțului de aprovizionare sunt un motor important al acțiunii companiei pentru o industrie sustenabilă

 • O nouă consultare publică organizată de Holzindustrie Schweighofer

Marți, 27 februarie, la Tg. Mureș a fost organizată o consultare publică de către fabricile de cherestea Holzindustrie Schweighofer (HS) din Sebeș și Reci. Temele principale ale evenimentului au fost abordate în contextul implementării planului de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului și a angajamentului la dialog și transparență.

La întâlnire au participat organizații neguvernamentale de mediu, asociații patronale, instituții publice, firme de exploatare, transport și prelucrare a lemnului, administratori privați de păduri, reprezentanți ai Direcțiilor Silvice și ai Camerelor de Comerț. Factorii interesați prezenți au fost consultați cu privire la zonele de achiziție de masă lemnoasă, dar a fost prezentat și mecanismul propriu de control (Due Dilligence), prin care se asigură că provenienţa lemnului achiziţionat şi livrat la fabricile companiei poate fi verificată până la operaţiunile de recoltare.

Industrie sustenabilă a lemnului

O industrie sustenabilă a lemnului în România nu este posibilă fără trei atribute extrem de importante: control strict, certificare și reîmpădurire. Istvan Tőke, președintele PEFC™ România, a prezentat programul internațional de certificare forestieră PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), aplicat în două treimi din pădurile lumii; Adrian Dulgheru, director achiziții Holzindustrie Schweighofer, a explicat cum funcționează Timflow, sistemul de monitorizare a trasabilității lemnului care se bazează pe tehnologie GPS pentru înregistrarea rutelor camioanelor care transportă buștean la fabricile HS; iar Ionuț Apostol, manager de proiect Pădurea de Mâine, a dat toate detaliile despre proiectul de împădurire desfășurat de Holzindustrie Schweighofer în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Certificarea pădurilor este un sistem voluntar de inspecție și de urmărire a lemnului și a altor produse forestiere exploatate sau recoltate conform unui set strict de reglementări. Certificarea nu se reduce doar la arborii care se taie. Aceasta ia în considerare și bunăstarea socială și economică a angajaților din domeniul forestier, precum și a comunităților locale.” – Istvan Tőke, președinte PEFC România

Timflow este măsura centrală a planului complex de acțiuni pe care compania Holzindustrie Schweighofer l-a implementat de mai bine de un an. Cu ajutorul acestui sistem modern și precis, politica noastră de toleranță zero față de livrările fără proveniență poate fi pusă mai bine în aplicare: traseul fiecărui camion ce livrează buștean este monitorizat de la punctul de încărcare și până la poarta fabricilor noastre. Detaliile tuturor transporturilor sunt publice pe pagina de internet Timflow, în limbile română și engleză” – Adrian Dulgheru, director achiziții Holzindustrie Schweighofer

Trebuie să plantăm acum, astfel încât generațiile viitoare să aibă beneficiile ecologice, sociale și economice ale acestor păduri ce vor avea nevoie de zeci de ani să ajungă la maturitate. În această primăvară, vom desfășura o serie de proiecte de reîmpădurire cu particularități diverse, de la zone recent afectate de incendii de pădure până la zone degradate cu ani sau chiar cu decenii în urmă. Beneficiarii proiectului nostru sunt, în cea mai mare parte, organizații comunitare și administrații locale” – Ionuț Apostol, manager de proiect Pădurea de Mâine

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.500 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului

 • Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com.

 • Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buștenii certificați FSC®

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru acest bonus FSC®.

 • O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

 • Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și e în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).

 • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

 • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Recent, Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

 • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

 • Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

 • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

 • Pădurea de Mâine – 1 milion de puieți vor fi plantați pe terenuri cu dificultăți de regenerare

În parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Holzindustrie Schweighofer a lansat în septembrie 2017 un proiect multianual pentru reîmpădurirea suprafețelor degradate. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer contribuie la protecția și regenerarea pădurilor României. Compania investește 1 milion de euro în acest proiect care se va desfășura până în 2024. Mai multe informații: www.padureademaine.ro.

 • Politică de deschidere față de organizațiile neguvernamentale

În conformitate cu principiul asumat de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a ușilor deschise pentru organizațiile neguvernamentale. ONG-urile interesate sunt invitate să se înregistreze la Departamentul de Conformitate și Sustenabilitate al Grupului Schweighofer și să semneze un acord de confidențialitate standard, ce vizează tehnologiile utilizate în cadrul companiei. Ulterior, organizațiile înregistrate pot vizita fabricile companiei oricând pentru a face inspecții și audituri neanunțate pe întregul lanț de aprovizionare.

Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent și deschis cu publicul. Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuția companiei la dezbatere și arată eforturile companiei pentru a crește sustenabilitatea industriei lemnului.

Holzindustrie Schweighofer Romania: Timflow, sistemul de monitorizare a lanțului de aprovizionare, își dovedește din nou eficiența

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate