Connect with us

Turism

Detaliu neștiut despre Catedrala arhiepiscopală romano-catolică Alba Iulia

Published

on

Notre – Dame de Alba Iulia, 800 ani de existență

Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail este unul dintre cele mai importante monumente de cult din spațiul european. Lucrările de construcții au pornit la începutul secolului XIII, în aceeași perioadă în care începeau lucrările de ridicare a Catedralei Notre – Dame din Paris.

Catedrala Sf. Mihail a fost ridicată cu piatră din castrul roman.

A fost cea mai importantă construcție ecleziastică din România și cea mai impozantă clădire până în secolul XV. Catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche biserică din Transilvania, care continuă să funcționeze și în prezent, după 800 de ani de la ridicarea sa.

Este cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Lăcașul de cult încorporează toate stiluri arhitecturale utilizate între secolele X și XVIII. În incinta catedralei se află monumentul funerar al lui Iancu de Hunedoara. Hramul Catedralei este acela al Sfântului Mihail, sfântul protector al orașului Alba Iulia. Catedrala exista la momentul intrării triumfale a lui Mihai Viteazul în Cetatea Bălgradului, la 1 noiembrie 1599, voievodul fiind primul care a realizat Unirea Principatelor Române și primul care s-a gândit la unificarea de țară.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia