Connect with us

Actualitate

TAI PORCUL? TESTEAZĂ-I CARNEA PENTRU TRICHINELOZĂ!

Published

on

Taiatul porcului

Medicii sanitari veterinari de la DSVSA Alba, atrag atenţia că examinarea în vederea depistării trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi in această perioadă este obligatorie.

 

Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consurna carne neverificată. Exemenul trichineloscopic se execută de personal acreditat de către DSVSA Alba, respectiv de către medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Alba din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentrul siguranţa alimentelor şi din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Alba Iulia

Atragem atenţia că Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc,dar nu numai, insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie.

Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii.

Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii .

În apropierea Sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care există şi doritori care vor să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare, e bine să solicite vizita unui medic veterinar. Acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar va putea da şi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate.

Programul de lucru al centrelor sanitar-veterinare din Alba este următorul:

luni – vineri: 8.00 – 17.00, sâmbătă: 8.30 – 15.00, duminică: 9.00 – 13.00.

Proba pozitiva

Proba pozitiva

dr.Camelia Sarbu

dr.Camelia Sarbu

SURPRIZĂ! ROMÂNII NU SUNT CONSUMATORI ÎNRĂIȚI DE CARNE

Advertisement
2 Comments

2 Comments

 1. unu

  noiembrie 28, 2017 at 3:45 pm

  E tare faza ca-ti dau banii pe porc daca il descoepra pozitiv la analize.
  In sf ceva ce face si statul roman pt noi oamenii de rand

 2. Dinu

  decembrie 5, 2017 at 10:28 am

  Carne de porc e cea mai buna si dd zac unii ca sa mincam numa legume.
  Eu tot porc prefer.

Lasă un răspuns

Actualitate

”Părintele Arsenie Boca m-a sfătuit, mi-a spus să rămân la Alba Iulia”. Invitați: prof. Simion Todoran, preot; Mircea Trifu, consilier local,

Published

on

Revoluția anonimilor

La 30 de ani de la Revoluția Română, au rămas poze, ”în care sunt extraordinar de mulți oameni, sunt revoluționari care nu au au luptat pentru certificate de revoluționari, locuiesc în aceleași apartamente, nu s-au înscris nici în nomenclatura de partid”, a subliniat realizatorul tv Andrei Barbu. În 1983, preotul Simion Todoran a fost chemat să ocupe un post de preot la Catedrala din Alba Iulia.

Profesorul Simion Todoran a venit din București unde și-a terminat doctoratul, iar la Alba Iulia a avut permanent sentimentul că s-a întors acasă, cu toate că s-a născut în județul Mureș. ”Am găsit în Alba Iulia credincioși pregătiți din punct de vedere duhovnicesc în mod exemplar. Am fost primit ca un preot duhovnicesc dintotdeauna. Am rămas din 1984 un cetățean al acestei urbe. Mărturisesc, credincioșii m-au ținut, m-au ridicat, m-au potențat și m-au făcut să fiu foarte atent la tot ceea ce înseamnă lucrare preoțească”, a spus preotul-profesor Simion Todoran.

”L-am urmat pe părintele Arsenie Boca. Eu am vrut să-l văd și să-i adresez o întrebare: dacă voi intra la examenul de doctorat. Eram la o cumpănă și aveam nevoie să știu. L-aș fi căutat de fiecare dată dacă aveam nevoie de un sfat. Avea ochii pătrunzători și o privire care te pătrundea. La Revoluție am reușit să intru în posesia dosarului meu de urmărire, îl am, dar nu l-am folosit niciodată, l-am ținut ca pe un document pur personal”, a mai spus preotul-profesor Simion Todoran.

Continue Reading

Actualitate

Cine este noul Prefect de Alba

Published

on

Fost director al Poștei Române, acum reprezentant al Guvernului în teritoriu

Nicolae Albu a depus jurământul pentru funcția de Prefect al Județului Alba. Albu își va exercita, cu caracter temporar funcția publică de prefect.

Albu a jurat că va respecta Constituția și legile țării cu bună credință și va face tot ce stă în puterea sa, pentru locuitorii județului Alba. ”Este o mare responsabilitate, o să ne punem la curent cu problemele județului, vă asigur că sunt hotărât să facem tot ce trebuie ca să meargă totul bine. O să avem o activitate deschisă, înspre cetățean, astfel încât, cetățeanul să se simtă reprezentat de noi și de instituția noastră”, a subliniat Nicolae Albu, Prefectul județului Alba.

Nicolae Albu are 48 de ani, deține două mandate în Consiliul Județean Alba, a absolvit o facultate de drept și are un master în drept administrativ și proceduri notariale. A fost director al Poștei Române, lider sindical și vicepreședinte la nivel național al sindicatului poștașilor. Numirea noului subprefect va rămâne atribuția primului ministru și Guvernului României.

Continue Reading

Actualitate

Cum au apărut sărbătorile. Invitaţi: Simedru Traian, Simion Buciuman, Marius Gedalila

Published

on

”Nu se simt sărbătorile în Alba Iulia”

”Sărbătoarea este un lucru minunat. De când au ieșit evreii din Egipt au început sărbătorile, Dumnezeu ne-a dat bucuria Lui, că suntem bucuroși că ne-a ales ca și popor al Lui. Prima sărbătoare a fost ieșirea din sclavie. Evreii au trei sau patru sărbători de bucurie, dar evereii au și sărbătoare de durere, de tristețe, prin care se cere iertarea păcatelor strămășilor noștri. Este minunat să fie sărbătoare”, a subliniat Gedalila Marius.

”Sărbătoarea este un simbol, întruchipează un simbol, o idee care a rămas în istorie și se dorește reeditată. Izvorăște dintr-un fapt istoric dar are și un aspect laic, social, un conglomerat de tradiții și culturi. Elementul religios se atenuează, religiile se mixează prin adoptarea acelorași obiceiuri, sărbătorea își pierde aspectul religios și asistăm la un aspect mai mult social, adică întâlnirea cu prietenii, zilele libere, mîncare, distracție”, a spus Simion Buciuman, pastor.

Continue Reading
Advertisement
dec 15, 2019 - Du
Alba Iulia, RO
3°C
cer fragmentat
cer fragmentat
5 m/s, N
80%
757.56 mmHg
dum12/15 lun12/16 mar12/17 mie12/18 joi12/19
cer senin
6/4°C
cer senin
8/5°C
nori împrăștiați
8/5°C
cer senin
8/4°C
cer acoperit de nori
6/5°C

Next Level

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate

%d blogeri au apreciat: