Connect with us

Curaj Feminin

Elena Cristina Rișteiu, tulnicăreasă, la CURAJ FEMININ

Published

on

”Este singurul instrument simbol al țării noastre, unic în lume”

Cu voce gingașă, Elena Cristina Rișteiu poartă cu mândrie tradițiile și mesajele moților. La 22 de ani, Elena Cristina Rișteiu transmite prin tulnic poveștile neamurilor de moți bravi pe care nu i-a cunoscut sau gândurile celor pe care îi cunoaște, și cântă cu tulnicul peste crestele munților, în toate colțurile lumii. A cunoscut acest instrument la 12 ani, cu ajutorul bunicii, și tot atunci a văzut și auzit pentru prima dată tulnicărese într-un concert.

La tulnic cântă de jale sau de dragoste, cu farmec și putere. ”Tulnicul este un instrument muzical unic, care necesită multă muncă și dragoste. Este singurul instrument simbol al țării noastre, este unic în lume. Tulnicul poate fi confundat cu buciumul dar sunt două instrumente diferite.

Greu de transportat, tulnicul este fragil, nu trebuie lăsat în căldură mare pentru că se deteriorează. Un tulnic ajunge nemuritor, ținut cu grijă și iubire, va rezista în timp”. Fiecare tulnicăreasa dă curs unor chemări de bucurie sau de jale, împletește prin sunete vești pe care le trimite departe, peste dealuri, peste munți, către familie sau către comunitatea din care face parte.

Elena Cristina Rișteiu a învățat să cânte tot felul de teme muzicale, astăzi transmite în graiul tulnicului teme folclorice, poetice, fapte de vitejie, etc. Tradiția este foarte importantă pentru orice popor. În Munții Apuseni au mai rămas puține tulnicărese care reușesc să ducă mai departe tradiția cântecului la tulnic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia