Actualitate
Gastronomia istorică, obiceiurile culinare în Transilvania medievală
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp
Published
7 ani agoon
Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia va fi gazda unui eveniment cultural inedit privind viaţa cotidiană din evul mediu transilvănean, în data de 29 septembrie 2017, cu începere de la ora 15.00.
Evul Mediu va prinde viaţă în curtea Palatului Apor, evenimentul fiind organizat în cadrul proiectului cultural Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în sesiunea de proiecte din acest an. Muzeul Municipal „Ioan Raica” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” este instituţia câştigătoare a proiectului, având ca parteneri Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu.
Valoarea totală de finanţare a proiectului este 57.500 lei, din care 50.000 finanţare de la AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului.
Obiceiurile culinare din Transilvania medievală vor fi promovate printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi gastronomică). Vizitatorii vor avea ocazia să pătrundă în atmosfera medievală, să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete specifice epocii.
Cavalerii de Mulbach vor asigura partea de reenactment la acest eveniment.
Cei care vor să guste atmosfera epocii medievale sunt aşteptaţi în curtea Palatului Apor, unde va fi organizat evenimentul cultural dedicat publicului spectator.
Membrii echipei de proiect sunt arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – coordonator al proiectului, muzeografii: drd. Radu Totoianu şi lect. univ dr. Călin Anghel (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia /Muzeul Municipal „Ioan Raica”), lect.univ.dr. Cosmin Popa Gorjanu, istoric, dr. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect.univ.dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș – sociolog, (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu).
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp
La data de 24 aprilie 2024, Poliția Municipiului Alba Iulia a organizat, pe raza municipiului Alba Iulia și a localităților...
Am locuit în zonă și știu că s-au săturat de vorbe și de pliantele pe care le primesc la fiecare...
În perioada aprilie – iulie 2024, se organizează o nouă sesiune de admitere în cele două unități de învățământ postliceal...
Noaptea Muzeelor din România va reveni în acest an pe 18 mai 2024, marcând aniversarea celei de-a 20-a ediții a...
ACTIVITATEA DE CONTROL ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ ȘI AL SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ, ÎN PERIOADA 15.04.- 19.04.2024 Prin...
Când adevărul iese la suprafață și minciunile pe care le rostim, pentru a ne cosmetiza realitatea și a părea altcineva...
Ordin de protecție provizoriu și dosar penal, pentru amenințare La data de 16 aprilie 2024, în jurul orei 18.46, o...
Mobilitatea urbană are un sistem integrat de piste de sărituri cum nici vestul n-o văzut! „Ploua ”infernal”, şi noi ne...
Crucea Roșie Română Filiala Alba a organizat în ultima perioadă cursuri de prim ajutor pentru un număr de aproape 100...
Amendamentul meu la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024, privind alocarea a 500.000 de lei pentru repararea acoperișului...
Luni, 11 decembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc ultimul atelier de...
S-a constatat că mâncarea servită nu a fost preparată la locația desfășurării evenimentului ci a fost cumpărată de către organizatori...
Ultimele comentarii