Connect with us

Actualitate

Importurile de lemn mult mai mari decât exporturile

Published

on

Lemnul exploatat în România, rămâne aici, doar 2 la% din cele 20 de milioane de metri cubi tăiați anual ajung în afara țării, conform declarației ministrului mediului Cristiana Pașca Palmer

Contrar percepției publice că se exportă foarte mult buștean, lumea mereu ne întreabă de ce nu oprim exporturile de buștean, noi de fapt importăm de trei ori mai mult buștean decât exportăm. În România se exploatează 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care numai 400.000 de metri cub, deci 2%, merg la export, de trei ori mai mult se importă”, a declarat Cristiana Pașca-Palmer.

Cu privire la defrișări, Palmer a spus că se lucrează la acest lucru și că nu se pot opri defrișările într-un an, pentru că este o problemă complexă. În acest sens a fost lansată o aplicație „Inspectorul pădurii” care încearcă să oprească transporturile ilegale de lemn. Totuși și această aplicație a stârnit probleme pentru că un camion din Bucovina, care inițial a apărut neînregistrat pe aplicație, după investigații s-a dovedit a fi în regulă. De aceea, prim-ministrul Dacian Cioloș a cerut îmbunătățirea aplicției.

În urma postării domnului Adrian Chiriță, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Mediului să verifice situația. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare și codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obținute cu puțin timp înainte de controlul poliției, la vederea echipajului de poliție. Procedura actuală are, într-adevăr, unele vulnerabilități, existând încă loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioară a avizului de însoțire, într-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distanțe scurte, poate exista posibilitatea efectuării mai multor transporturi de material lemnos, cu cantități identice, prin utilizarea acelorași documente.”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia