Connect with us

Actualitate

IPJ Alba sancționat pentru discriminare

Published

on

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat în luna decembriea anului trecut existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu şi a recomandat amplasarea unei plăcuţe bilingve, în limba română şi maghiară, pe sediul postului de poliţie din Rimetea

Motivul pentru care sesizarea a fost făcută de către un localnic este că în Rimetea peste 85% din locuitori sunt etnici maghiari.

Curtea constată că inscripţionarea doar în limba română a denumirii Secţiei de Poliţie din Rimetea, aflată în subordinea reclamantului IPJ Alba, reprezintă o diferenţiere. Fapta de discriminare este determinată de existenţa unui criteriu, iar între diferenţiere şi criteriu trebuie să existe un raport de cauzalitate. Curtea reţine criteriul lingivistic ca fiind cauza diferenţierii, criteriu strâns legat de apartenenţa etnică, având în vedere faptul că drepturile lingvistice se referă la membrii comunităţilor etnice şi nu la persoanele care vorbesc sau nu o anumită limbă. O faptă poate fi considerată discriminatorie dacă atinge un drept, oricare dintre cele garantate de tratate internaţionale ratificate de România sau cele prevăzute de legislaţia naţională. Dreptul la a avea inscripţii inclusiv în limba maternă este reglementat şi de Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, prin art.19 şi art. 76 alin. 4, precum şi de Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare (în continuare Carta), ratificată de România prin Legea nr. 282/2007”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia (sursa: adevărul.ro)

Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut hotărârea de sancţionare pentru tratament discriminatoriu. Procesul se află în prezent în faza de judecată a recursului formulat de juriştii instituţiei, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia