Connect with us

Actualitate

„Verde” pentru KRONOSPAN! A primit autorizaţia de marire a producţiei de formaldehidă

Published

on

Kronospan Sebeş a primit autorizaţia pentru instalaţia de producere a formaldehidei cu capacitate de 60.000 de tone pe an !

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a făcut publică decizia de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru uncţionarea instalaţiei în ciuda controverselor apărute în jurul acestui subiect legate atât de poluarea potențială a orașului Sebeş şi in zonele invecinate.

”În termen de 30 de zile de la anunțul public de emitere a autorizației integrate de mediu, în lipsa unor observaţii fundamentate din partea publicului, autoritatea pentru protecţia mediului emite autorizaţia integrată de mediu”, se arată în documentul emis de către APM Alba.

Kronospan deține în prezent o instalație de producere a formaldehidei cu o capacitate de 40.000 de tone pe an, iar cea nouă va putea produce 60.000 de tone!

Capacitatea instalaţiei de producere a formaldehidei este de 100.000 tone/an, dar va produce maxim 60.000 tone/an, cât permite autorizația.

DNA anchetează modul de obținere a autorizațiilor

Se pare că procurorii DNA suspectează că o parte dintre documentele necesare construcției au fost obținute pe baza unor acte expirate sau anulate de insntanță.

În calitate de martor în dosarul autorizațiilor obținute de Kronochem (divizie a Kronospan Sebeș) pentru construcția fabricii de formaldehidă, a fost audiat la DNA un jurist al Primăriei Sebeș.

Totodata, cazul implică mai multe autorități publice locale, cum ar fi: Primăria Sebeș, Agenția Regională de Mediu de la Sibiu și despre Inspectoratul de Stat în Construcții Centru Brașov.

Totul pleaca de la un aviz de mediu emis cu șase luni înainte de Certificatul de Urbanism, certificat ce se pare ca ar fi fost expirat de câteva zile, la data la care a fost analizat de reprezentanții primăriei.

Avizul de Mediu nr. SB 8 din 23.04.2009 a fost anulat de către Tribunalul Cluj-Napoca, ca urmare sunt lovite de nulitate următoarele documente emise de către autorități pe baza acestuia, documente depuse în dosarul de obținere a autorizației:

-Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea fabricii,

-Raportul privind impactul asupra mediului,

-Acordul de mediu Nr SB din 26.10 .2012.

Oana Bodea, director general Kronospan – faţă in faţă cu telespectatorii

Va reamintim ca în cadrul dezbaterii organizate de Kronospan Sebeş, reprezentanții companiei au încercat să liniștească populaţia spunând că nu există pericol pentru sănătatea cetaţenilor din Sebeş, iar atunci când Kronochem (divizia Kronospan pentru producerea formaldehidei) va primi autorizaţia integrată de mediu pentru noua instalație, cea veche va fi oprită şi vândută.

Real risc – Dezbatere publica KRONOSPAN Sebes – Autorizație Integrată de Mediu pentru ÎNCĂ 10 ani

Din sursele noastre, se pare că o parte din instalaţiile/echipamentele deţinute de Kronospan Sebeş au fost transportate şi montate in noua fabrică Kronochem din Bulgaria.

3 Comments

3 Comments

 1. The Phantom

  septembrie 30, 2017 at 11:14 pm

  The Phantom : This is So Wizard!!!
  Chiar e pe bune sau e un fake news?

 2. sebesan verde

  octombrie 1, 2017 at 7:12 am

  In cele din urma institutile „institutionalizate” de Krono, s-au inchinat in fata lor si au dat verdic pozitiv pt. poluare sau mai bine zis pt cancer!
  Era de asteptat ca se intampla asta.
  Acum, poate-poate DNA-ul gaseste ceva. Dar nu e sigur nici asta.
  Ce-i interesant e ca DNA-ul a intrat pe fir dataorita unei plangeri, nu pentru ca a lumea a iesit in strada de nenumarate ori!

 3. Elena

  noiembrie 10, 2017 at 4:51 pm

  Kogalniceanu e fara parc de joaca adecvat,fara spatii verzi, intr-un hal jalnic si peste toate astea e si poluarea cu formaldehida.
  Primarie si primari slabi. Atat Nistor cat si Dancila. Nu mai prinde alt mandat Nistor…
  Nu imi pare rau de voi ci de noi!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia