Connect with us

Actualitate

La Cugir, a venit… „Caravana filmului românesc”!

Published

on

Capodopere ale cinematografiei naționale, la Stadionul Arena Cugir

Da, pentru prima oară a sosit în oraşul de la poalele Drăganei, „Caravana filmului românesc, cu actori frumoşi şi talentați, din toate generațiile, pentru toate gusturile. Şi ca să fim cât mai mulți, căci intrarea a fost liberă, a fost ales Stadionul Arena Cugir, ca să ne întâlnim cu filmele românești sub cerul înstelat, la sfârşit de săptămână, în perioada 20 – 22 august, de la ora 21. În deschiderea evenimentului, în toate cele 3 seri, Fanfara Cugir ne-a încânat cu un repertoriu de cântece românești.

cugir

Vineri, 20 august, a intrat în gară trenul „Orient Express”, ce a adus pe ecran melancolia unui prinț, care şi-a tocat averea şi tinerețea prin cazinourile de la Paris şi Monte Carlo. Iar acum nu-i mai rămâne decât să-şi trăiască cât mai aristocratic sfârşitul. Un rol potrivit pentru Sergiu Nicolaescu, care a şi semnat ecranizarea după Tudor Teodorescu-Branişte şi a regizat filmul. Prințul, o prezență distinsă, dar un suflet rece, care seamănă admirație în rândul protipendadei modeste de la moşia sa, dar care aduce şi moartea. Nu, nu a sa, căci el nu poate muri ca ceilalți, ci intră, cu tot trecutul său, în legenda trenului-fantomă numit Orient Express.

Intervenții de dezinsecție și deratizare pe raza Municipiului Sebeș, în perioada 30-31 august 2021

Sâmbătă, 21 august, registrul a fost schimbat, revenind în zilele noastre agitate, cu drama „Cel ales. Bogdan Stanoievici, interpretul rolului principal, ar fi acela care trebuie să răspundă la întrebarea: Crezi că devii omul securității şi apoi pleci când vrei tu? Nu prea! Ai făcut pactul cu diavolul în tinerețe, ți-ai îndeplinit misiuni prin străinătate, ca agent de influență sau lichidator de oameni incomozi regimului comunist şi te-ai şi amestecat atât de bine cu vesticii, de crezi că eşti de-al lor? Greşit, brațul lung al securității te manevrează constant. Şi crezi că dacă a venit democrația ai scăpat? Nici vorbă, căci securitatea nu se predă. Ea se transformă.

Duminică, 22 august, am făcut iar o piruetă sentimentală cu filmul „Octav. Este cea mai vizionată producție românească din 2017, semn că publicul adoră poveştile de suflet. Căci o astfel de călătorie emoționantă în lumea fermecată a copilăriei sale face un venerabil personaj ajuns la senectute. Revenit în casa părintească, pentru a o vinde, Octav (Marcel Iureș) o găseşte încărcată cu toate amintirile sale. Pe care le uitase o vreme. Poezia acestei regăsiri a propriului trecut îi va fi fost inspirată scenaristului şi regizorului Serge Ioan Celebidachi de revenirea pe meleagurile natale, a celebrului său tată, dirijorul Sergiu Celibidache.

Cu trei filme în trei tonalități diferite Caravana Filmului Românesc a venit la Cugir. Pentru prima dată. Dar nu şi ultima!

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului a fost liber, în limita locurilor disponibile!

Pfizer recunoaște că vaccinul are efecte secundare serioase. Politicienii, ruleta rusească și viețile oamenilor

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale, la Stadionul Arena Cugir :

Vineri, 20 august, ora 21.00: ORIENT EXPRESS

Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Sergiu Nicolaescu, Ioan Cărmăzan

Cu: Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Dan Bitman, Daniela Nane

(dramă, film de dragoste / 2004 / 115 min.)

Sâmbătă, 21 august, ora 21.00: CEL ALES

Scenariul şi regia: Cristian Comeagă;

Cu: Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte

(drama / 2015 / 125 min.)

Duminică, 22 august, ora 21.00: OCTAV

Regia: Serge Ioan Celibidachi; Scenariul: Serge Ioan Celibidachi, James Olivier

Cu: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan, Andi Vasluianu

(dramă / 2017 / 102 min.)

PROGRAM FESTIVALUL ROMAN APULUM. FONDAREA. 27-29 august 2021

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse.

cugir stadion

Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

***

Asociaţia CineCultura, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, a pornit proiectul ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.

arena cugir
Arena Cugir

La Cugir, proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Cugir prin Centrul Cultural Cugir și Clubul Sportiv Orășenesc Cugir

Caravana filmului românesc cugir
Caravana filmului românesc Cugir

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia