Connect with us

Actualitate

4 milioane EURO pentru Monumentului Marii Uniri !

Published

on

Iţi tai din voie, asculţi iar apoi priveşti la crucea de 4 milioane de euro!

Toată presa din judeţul Alba, de altfel si presa naţională, vorbeşte la superlativ despre superbul, marele proiect al Marii Uniri de la Alba Iulia.
Cum spunea maestrul Tudor Gheorghe “Au înnebunit salcâmii” !
Atât de uşor cheltuim 4 milioane de euro pe o statuie, fie ea şi monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia!

Legea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia a fost votată marți, 21 noiembrie, în plenul Camerei Deputaților.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 252 voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 10 abţineri, proiectul de lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918-Alba Iulia.

Ansamblul arhitectural din piatră are o înălțime de 22 de metri, fiind format din patru cruci, arcuite în partea de sus, ce va fi amplasat in parcul din fata Catedralei Reintregirii Neamului.
Arsenie Papacioc spunea: “Aceasta e crucea pe care trebuie să o iei: să-ţi tai voia şi să asculţi. Şi, fraţilor, ştiţi ce înseamnă cruce: să duci ce nu-ţi convine. Asta înseamnă!”

Iţi tai din voie, asculţi iar apoi priveşti la crucea de 4 milioane de euro!

Conform EuropaFM, din totalul de aproximativ 4 milioane de euro,  suma de 2,2 milioane de euro vor fi folosiți pentru plata drepturilor de autor.
“Se aprobă realizarea monumentului Mării Uniri de la 1 Decembrie 1918-Alba Iulia, judeţul Alba, pentru care se aloca de la bugetul de stat maximum 18.800 mii lei. Suma va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 şi finalizarea acestora în anul 2018 cu încadrarea în bugetul aprobat în acest scop Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi Consiliului Local Alba Iulia”

Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de mai multe decenii, însă a fost abandonat și reluat de mai multe ori, din considerente financiare.

În 2015, Senatul României a aprobat 15 milioane de lei pentru construirea ansamblului arhitectural, iar suma urma să fie alocată în tranşe egale, în perioada 2015-2018.

La Camera Deputaţilor, însă, proiectul a fost blocat.

La începutul acestui an s-a cerut din nou alocarea banilor prin lege, deoarece în bugetul de stat pentru anul 2017 nu a fost cuprinsă o astfel de cheltuială.

Să nu uităm vechiul slogan: “Aici sunt banii dumneavoastră!”

UPDATE:

Un telespectator ne-a scris pe pagina de Facebook a televiziunii că un monument asemănator s-a construit şi in Municipiul Baia Mare.

“Aceeasi ‘specie’ de constructie megalomana comunista. Materialele sunt diferite ,dar conceptul e acelasi. Toţi băimărenii ii spuneau Spânzuratoarea. Seamănă leit cu monumentul monstruos al centenarului Unirii”

Lucrarea”Arcul solar” din Baia Mare, in cele din urmă a fost dezasamblată si mutată la Muzeul de Etnografie dupa ce chiar autorul acesteia, Ioan Marchis, a atras atenţia autoritaţilor ca riscă să se prabuşească peste trecatori din cauza elementelor putrezite, conform emaramures.ro.

Celebra “Spanzuratoare” a Baii Mari era pentru numeroşi locuitori ai oraşului un punct de intalnire.

Probabil că în cele din urmă, monumentul de aproape 4 milioane de euro din Alba Iulia va avea aceeaşi soartă in viitor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia