Connect with us

Actualitate

MUZEUL DIN SEBEȘ: 15 ARTEFACTE AU FOST RESTAURATE CU SPRIJINUL UNOR TINERI VOLUNTARI

Published

on

S-a încheiat prima ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, eveniment desfășurat la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, în perioada 9-18 august 2021

Ultima zi a fost dedicată vernisajului expoziției temporare în care au fost prezentate publicului artefactele restaurate în cursul celor șapte zile de activități practice. Deși, inițial, s-a dorit a fi restaurate doar zece artefacte, în cele din urmă numărul acestora a crescut la cincisprezece, acest fapt datorându-se entuziasmului și dăruirii voluntarilor participanți la activitățile workshop-ului.

sebes restaurare

Au fost restaurate și conservate piese datând din epoca romană (două altare, trei baze și două fusuri de coloane, un capitel, o statuetă reprezentându-l pe zeul Priapus și un vas din piatră), din Evul Mediu (o bază de stâlp, partea superioară a unui fronton, o piatră de moară și o statuie reprezentând-o pe Fecioara Maria cu Pruncul, lucrare refolosită în secolul al XVII-lea ca monument funerar) și din epoca modernă (un scut heraldic confecționat din similipiatră, cu leul rampant, simbol al orașului Sebeș).

sebes restaurare muzeu

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenților de degradare biologici și, ulterior, curățate. Unele dintre ele au avut nevoie și de reîntregiri, de completări ale părților lipsă, precum și de integrarea cromatică a materialelor adăugate.

„TEIUȘ BIKE – Împreună în natură” Ediția I

Aceste intervenții au fost benefice pentru monumentele asupra cărora s-a intervenit, ducând la stoparea degradărilor și la schimbarea aspectului acestora, ajungând mult mai apropiat de cel inițial.

muzeu sebes restaurare

La încheierea workshop-ului, se cuvine să-i amintim pe toți cei implicați – participanți, coordonatori și organizatori, să le mulțumim și pe această cale pentru entuziasmul și profesionalismul de carte au dat dovadă, în cadrul activităților și să-i îndemnăm să cultive frumoasele legături de prietenie care s-au înfiripat. Mai mult, îi invităm să revină și la următoarele ediții pe care dorim să le organizăm.

radu totoianu muzeograf
Radu Totoianu

Au participat, în calitate de voluntari: Amalia Diana Barbă,  Andra Ordean, Patricia-Casiana Ekart-Jelmărean, Alina Hileagă, Alexandra Iulia Nuc, Radu Dragoș, Viorel Fleșer, Ovidiu Ghenescu, Paul Daniel Modi, Alexandru Andrei Năstase, Sergiu Andrei Nistor, Andrei-Sorin Sas, Ilie George Sima, Ioachim Radu Totoianu și Eusebiu Robert Voju. Au fost coordonați de: drd. Sidonia Petronela Olea – expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, lect. univ. dr. Călin Anghel – Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și dr. Radu Totoianu – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Adrian Păunescu „Miroase-a carantină peste veac”

Organizatorii workshop-ului au fost: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Parteneri: Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate