Connect with us

Actualitate

Nu aruncăm cu banii publici pe fereastră.Decizia STP Alba Iulia S.A de a anula gratuitățile este un act unilateral și abuziv

Published

on

stp alba iulia

Nu acceptăm șantajul și nici nu vom negocia cu pistolul la tâmplă.

Potrivit Societăţii de Transport Public (STP), începând cu 24 februarie 2021, ora 12.00, toţi călătorii vor plăti preţ întreg pentru transportul în comun. STP este obligată să impună această măsură ca urmare a restanţelor la plată acumulate de Primăria Alba Iulia.

Datoriile către societatea de transport se ridică, în prezent, la aproape 3 milioane de lei, au transmis reprezentaţii companiei, într-un comunicat de presă. ”Refuzul primăriei la plata facturilor emise pentru serviciile prestate în acest an a dus la situaţii limită în desfăşurarea activităţii, pornind de la imposibilitatea întreţinerii eficiente şi fără compromisuri a flotei de autobuze, până la incapacitatea plăţii salariilor pentru cei 200 de angajaţi.

Pentru a putea menţine activitatea de transport public, serviciu absolut esenţial pentru Alba Iulia şi celelalte localităţi membre ale AIDA TL, STP va încasa de la albaiulieni preţul întreg pentru un bilet care permite călătoria timp de o oră, chiar şi de la cei care beneficiază de reduceri şi gratuitate la transport”, se precizează într-un comunicat al companiei. Episodul este parte a unei dispute între societate şi conducerea Primăriei Alba Iulia, ai cărei reprezentanţi ar vrea scoaterea STP de pe traseele de călători din municipiu şi aducerea unei alte societăţi.

Problema este că STP a câştigat recent licitaţia pentru delegarea serviciului metropolitan de călători pentru o perioadă de şase ani. Între timp însă, primarul Gabriel Pleşa a refuzat să achite facturi de circa 3 milioane de lei emise în baza vechiului contract. „Din păcate, paharul s-a umplut iar vina pentru acest lucru o poartă, strict, conducerea primăriei. Îi transmit acest lucru fără nici o rezervă domnului primar Gabriel Pleşa şi îl asigur că războiul pe care crede că-l poartă cu STP este unul împotriva albaiulienilor şi nu numai.

Au trecut luni de zile în care noi nu am făcut altceva decât să fim evaluaţi şi, în cele din urmă, declaraţi câştigători ai unei licitaţii. Au existat suficiente ocazii, garantate de lege, în care domnul Pleşa ar fi putut fi prezent, pentru că a primit un mandat să rezolve problemele unui oraş, nu să le pornească. Firma noastră, cu tot ce înseamnă costuri cu salarii, întreţinerea mijloacelor de transport, combustibili etc. nu poate să-şi mai acopere cheltuielile pentru acest segment al gratuităţilor. Asta, atenţie, în condiţiile în care Gabriel Pleşa, în calitate de primar, nu onorează la plată facturile restante pe care municipalitatea le are faţă de societatea noastră”; susţine directorul STP, Stelian Nicola.

Nicola Stelian susţine că pensionarii, elevii sau studenţii ar urma să fie coborâţi din autobuze dacă nu vor plăti biletul întreg. ”Oamenii aceştia, vă asigur, că nu au nicio vină că unora le arde de strategii murdare, fără alternative clare şi fără a avea habar de lege. Pentru mine, personal, la Alba Iulia, ziua de 24 februarie 2021 este o zi mai neagră decât eşapamentul oricărui politician sau edil care-şi hrăneşte orgoliul sau interesul pe spatele cetăţeanului pe care este obligat să-l sprijine”.

Decizia companiei private care administrează serviciul de transport public local, prin care au fost eliminate gratuitățile pentru elevi și pensionari este un act abuziv. Această decizie a companiei private este una luată unilateral, fără acordul ori consultarea administrației publice.

Prin urmare, vom acționa pe cale legală pentru a elimina acest abuz și a recupera orice prejudiciu adus administrației și cetățenilor municipiului Alba Iulia.

Considerăm că astfel de acțiuni nu își au locul într-un oraș civilizat și nu sunt demne de o companie care își dorește să continue activitatea și relația contractuală cu administrația publică.

Reaua credință împiedică democrația la Primăria Șibot!

Este cunoscut faptul că între administrația locală și compania STP S.A există, în prezent, un blocaj în ceea ce privește semnarea unui nou contract de gestiune a serviciului de transport public. Considerăm că astfel de acțiuni, venite din partea operatorului, sunt făcute cu scopul de a pune presiune atât de aparatul administrativ cât și pe consilierii locali.

stp alba iulia transport public

Nu acceptăm șantajul și nici nu vom negocia cu pistolul la tâmplă. Obiectivul nostru, al administrației publice, este de a asigura cetățenilor municipiului un serviciu de transport public modern, eficient și la costuri cât mai reduse.

Nu vom accepta risipa banului public, chiar dacă există astfel de acțiuni, menite a pune presiune pe administrație și chiar pe cetățeni și public. Avem un mandat din partea cetățenilor, care ne obligă la o responsabilitate fiduciară, un mandat care ne obligă să nu aruncăm cu banii publici pe fereastră, doar pentru a face pe plac unora sau altora.

Considerăm că sumele pe care municipalitatea le plătea pentru transportul public, și care se vor a fi plătite în continuare, sunt aberante și nejustificate. Nu putem accepta ca sume de ordinul a 6, 7 sau chiar 8 milioane de euro, care înseamnă între 10 și 15% din bugetul anual al orașului, să fie cheltuite pentru serviciul de transport public. Cu atât mai mult cu cât există exemple de bune practici la alte administrații din țară, la Cluj Napoca, Sibiu, Târgu-Mureș sau alte municipii, unde transportul public este realizat la standarde mult mai înalte și cu costuri mult mai mici.

Cartierul Orizont prevedea o zonă cu un lac. Unii oameni de afaceri nu țin cont de aceste lucruri

Îi asigurăm pe cetățenii municipiului că vom face tot ce ține de noi pentru ca Alba Iulia să aibă un serviciu de transport public la cele mai înalte standarde, fără a face risipă din banul public.

Le cerem scuze celor pe care situația creată astăzi, în mod unilateral de către operatorul de transport public, i-a afectat în mod direct și îi asigurăm că facem tot ce ține de noi pentru buna funcționare a serviciului de transport public.

Primăria Municipiului Alba Iulia

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia