Connect with us

Actualitate

Expoziția de artă monumentală: Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naționale

Published

on

Octavian-Smigelschi

Expoziția de artă monumentală: Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naționale

Joi, 25 ianuarie 2018, ora 14.00, la Museikon va fi vernisată expoziția de artă monumentală, Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naționale.

Octavian Smigelschi (1866-1912) a fost cel mai important artist român transilvănean al perioadei, cu contribuții excepționale în pictura religioasă și o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, Smigelschi și-a desăvârșit pregătirea artistică la Școala de desen de la Budapesta și apoi și-a cizelat maniera prin excursiile de documentare și studiu în marile centre artistice ale Europei Centrale și ale Italiei. O impresie puternică i-au făcut mănăstirile din Oltenia și Moldova.

Talentul și sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate și tentația experimentărilor, dar și capacitatea de identificare a sursei excepționale a artei românești tradiționale și a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare și de sinteză a dat naștere unei creații laice ce poate fi plasată stilistic la confluența dintre academism, naturalism și simbolism, impresionantă prin diversitatea abordărilor tehnice, stilistice, compoziționale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarelă combinată cu guașă, ulei și foiță de aur, colaje de hârtii de diferite tipuri, culori, texturi), într-o coerență și unitate a ansamblului.

Pictura religioasă i-a oferit posibilitatea și aria de dezvoltare și consacrare, la numai treizeci și opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului românesc. Cu penelul său ne-a reînvățaț ceea ce înseamnă cu adevărat pictura bisericească. Naturalismul apusean de sorginte clasică trecut prin filtrul Renașterii a însuflețit figurile sale sacre, într-o dulce comuniune între clasic și bizantin.

Nici până astăzi o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, și nici concepția stilistico-formală a picturii sale religioase, nu au mai fost atinse.

Expoziția având drept curator pe dr. Alexandru Constantin Chituță reunește, pentru prima dată în prezentare la Alba Iulia, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903 pentru Catedrala Mitropolitană din Sibiu și Catedrala unită din Blaj, cât și creații laice, documente originale, fotografii. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi încântă prin rafinament, prin bogația compozițională și prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment expozițional inedit pentru public.

Evenimentul finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale este organizat de Consiliul Județean Alba, Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

ZIUA DE 24 IANUARIE VA FI SĂRBĂTORITĂ LA SEBEŞ PRINTR-UN SPECTACOL FOLCLORIC

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate