Connect with us

Actualitate

Protest la Alba Iulia, împotriva amnistiei şi graţierii

Published

on

“Nu legii amnistiei şi graţierii”, “Ieşiti din casă, arătaţi că vă pasă”.

În 18 ianuarie, Ministerul Justiţiei a făcut publice două proiecte de acte normative, respectiv Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală și Ordonanța de Urgență pentru grațierea unor pedepse.

Câteva mii de oameni au participat la proteste, în ultimele zile, la Cluj, Braşov, Iaşi şi Timişoara, cerând Guvernului să nu adopte ordonanţa de modificare a Codului Penal.

La Alba Iulia, câţiva oameni au organizat ad-hoc, vineri seara, un protest la Monumentul Eroilor de pe Bulevardul Transilvaniei, împotriva proiectelor privind amnistia şi graţierea, pregătite de Guvern.

Ministrul justiției face un apel către toate părțile implicate în dezbaterea publică la exprimarea unor poziții constructive și echilibrate”.

Proiectele de acte normative aflate în discuție, respectiv Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală și Ordonanța de Urgență pentru grațierea unor pedepse, au fost elaborate de Ministerul Justiției și transmise tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru avizare și/sau transmiterea de puncte de vedere, urmând ca după parcurgerea acestei etape să fie supuse aprobării Executivului.

Cele două proiecte pot fi consultate AICI şi AICI.

În proiectul OUG privind grațierea se subliniază că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, prevederile aplicându-se indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii.

Totodată, potrivit proiectului, se grațiază în parte cu jumătate pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.

De asemenea, tot cu jumătate, sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutată, se grațiază pedepsele aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

Proiectul OUG arată că aceste prevederi nu se aplică persoanelor recidiviste, dar și că grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

 

1 Comment

1 Comment

  1. Satul de voi

    februarie 2, 2017 at 4:06 pm

    ‘Demisia”, ”DNA sa vina sa va ia”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate