Connect with us

Actualitate

Răchita după inundaţii. Imagini şocante, discuţii cu sinistraţii

Published

on

Dezastrul inundaţiilor. Vinovaţii nevăzuţi şi catastrofele indiferenţei, la Real Risc

Pădurea captează şi reţine apa!

Pădurile sunt un imens rezervor natural de apă . Un metru pătrat de muşchi de pădure reţine 5 litri de apă . Pădurile au o capacitate de reţinere şi înmagazinare în sol a cca 10 .000 mc(10.000.000 litri) apă/an/ha. Pentrua produce lemn, pădurile consumă din această apă 3.000–4.000 mc apă/an/ha. Restul de 6.000 – 7.000 mc se stochează în sol, ca o rezervă, care, prin stratul freatic, alimentează debitul izvoarelor, menţinând prin aceasta un regim echilibrat şi permanent al cursurilor de apă. Ea reglează debitul şi calitatea apei.

Raspunsul Holzindustrie Schweighofer în urma anchetei DIICOT

Pădurea reduce inundaţiile şi distrugerile cauzate de furtuni. Pădurile împiedică scurgerea apelor pe versanţi şi reduc transportul de aluviuni. În zonele montane, pădurile au rol de protecţie împotriva catastrofelor naturale, cum ar fi avalanşe, stânci ce pot să cadă şi inundaţii Pădurea absoarbe apa de ploaie şi de la zăpada topită, ajutând la reducerea inundaţiilor.

Copacii reţin în coronamentul lor 30 –50 % din cantitatea de apă căzută în timpul ploilor normale. Pădurea reduce eroziunea solului provocată de vânt şi ape Într-o pădure matură, eroziunea solului este sub 0, 2 tone pe hectar pe an, în vreme ce pe terenurile despădurite situate pe versanţi, eroziunea poate ajunge şi la 1.500 de tone pe hectar pe an: creşte de 7 .500 de ori! Să ne amintim că 2 cm de sol au nevoie de 500 de ani pentru refacere!

Vezi si Localităţi grav afectate de inundații

Cea mai mare parte a apei existente pe Glob este apa sărata din mări şi oceane şi gheaţă la poli. Sub 1 % din apa de pe Pământ este apă dulce disponibilă pentru consum. Apa va fi una din cele mai scumpe resurse din lume!

Pădurea este scutul cel mai eficient de apărare a solului contra eroziunii, comparativ cu terenurile fără vegetaţie. Masivele forestiere micşorează eroziunea solului şi reduc încărcarea cu sedimente a apelor,menţinând mai puţin colmatate albiile râurilor, pâraielor şi lacurile.

“Verde” pentru KRONOSPAN! A primit autorizaţia de marire a producţiei de formaldehidă

În regiunile împădurite din România, turbiditatea medie a râurilor este sub 100 g/mc, faţă de până la 5000 g/mc, cât atinge în râurile care curg prin zone puternic despădurite.

Transportul de aluviuni din pădure poate atinge doar 0,5 mc/an/ha, faţă de 50-120 mc/an /ha pe terenurile agricole.

Vezi si Omul și actorul Dorel Vișan – Sănătatea minţii

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Actualitate

”Părintele Arsenie Boca m-a sfătuit, mi-a spus să rămân la Alba Iulia”. Invitați: prof. Simion Todoran, preot; Mircea Trifu, consilier local,

Published

on

Revoluția anonimilor

La 30 de ani de la Revoluția Română, au rămas poze, ”în care sunt extraordinar de mulți oameni, sunt revoluționari care nu au au luptat pentru certificate de revoluționari, locuiesc în aceleași apartamente, nu s-au înscris nici în nomenclatura de partid”, a subliniat realizatorul tv Andrei Barbu. În 1983, preotul Simion Todoran a fost chemat să ocupe un post de preot la Catedrala din Alba Iulia.

Profesorul Simion Todoran a venit din București unde și-a terminat doctoratul, iar la Alba Iulia a avut permanent sentimentul că s-a întors acasă, cu toate că s-a născut în județul Mureș. ”Am găsit în Alba Iulia credincioși pregătiți din punct de vedere duhovnicesc în mod exemplar. Am fost primit ca un preot duhovnicesc dintotdeauna. Am rămas din 1984 un cetățean al acestei urbe. Mărturisesc, credincioșii m-au ținut, m-au ridicat, m-au potențat și m-au făcut să fiu foarte atent la tot ceea ce înseamnă lucrare preoțească”, a spus preotul-profesor Simion Todoran.

”L-am urmat pe părintele Arsenie Boca. Eu am vrut să-l văd și să-i adresez o întrebare: dacă voi intra la examenul de doctorat. Eram la o cumpănă și aveam nevoie să știu. L-aș fi căutat de fiecare dată dacă aveam nevoie de un sfat. Avea ochii pătrunzători și o privire care te pătrundea. La Revoluție am reușit să intru în posesia dosarului meu de urmărire, îl am, dar nu l-am folosit niciodată, l-am ținut ca pe un document pur personal”, a mai spus preotul-profesor Simion Todoran.

Continue Reading

Actualitate

Cine este noul Prefect de Alba

Published

on

Fost director al Poștei Române, acum reprezentant al Guvernului în teritoriu

Nicolae Albu a depus jurământul pentru funcția de Prefect al Județului Alba. Albu își va exercita, cu caracter temporar funcția publică de prefect.

Albu a jurat că va respecta Constituția și legile țării cu bună credință și va face tot ce stă în puterea sa, pentru locuitorii județului Alba. ”Este o mare responsabilitate, o să ne punem la curent cu problemele județului, vă asigur că sunt hotărât să facem tot ce trebuie ca să meargă totul bine. O să avem o activitate deschisă, înspre cetățean, astfel încât, cetățeanul să se simtă reprezentat de noi și de instituția noastră”, a subliniat Nicolae Albu, Prefectul județului Alba.

Nicolae Albu are 48 de ani, deține două mandate în Consiliul Județean Alba, a absolvit o facultate de drept și are un master în drept administrativ și proceduri notariale. A fost director al Poștei Române, lider sindical și vicepreședinte la nivel național al sindicatului poștașilor. Numirea noului subprefect va rămâne atribuția primului ministru și Guvernului României.

Continue Reading

Actualitate

Cum au apărut sărbătorile. Invitaţi: Simedru Traian, Simion Buciuman, Marius Gedalila

Published

on

”Nu se simt sărbătorile în Alba Iulia”

”Sărbătoarea este un lucru minunat. De când au ieșit evreii din Egipt au început sărbătorile, Dumnezeu ne-a dat bucuria Lui, că suntem bucuroși că ne-a ales ca și popor al Lui. Prima sărbătoare a fost ieșirea din sclavie. Evreii au trei sau patru sărbători de bucurie, dar evereii au și sărbătoare de durere, de tristețe, prin care se cere iertarea păcatelor strămășilor noștri. Este minunat să fie sărbătoare”, a subliniat Gedalila Marius.

”Sărbătoarea este un simbol, întruchipează un simbol, o idee care a rămas în istorie și se dorește reeditată. Izvorăște dintr-un fapt istoric dar are și un aspect laic, social, un conglomerat de tradiții și culturi. Elementul religios se atenuează, religiile se mixează prin adoptarea acelorași obiceiuri, sărbătorea își pierde aspectul religios și asistăm la un aspect mai mult social, adică întâlnirea cu prietenii, zilele libere, mîncare, distracție”, a spus Simion Buciuman, pastor.

Continue Reading
Advertisement
dec 14, 2019 - Sb
Alba Iulia, RO
5°C
cer fragmentat
cer fragmentat
5 m/s, NV
93%
756.06 mmHg
sam12/14 dum12/15 lun12/16 mar12/17 mie12/18
ploaie ușoară
5/5°C
cer senin
6/4°C
cer senin
8/5°C
nori împrăștiați
8/5°C
cer senin
8/4°C

Next Level

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate