Connect with us

Actualitate

Răchita după inundaţii. Imagini şocante, discuţii cu sinistraţii

Published

on

Dezastrul inundaţiilor. Vinovaţii nevăzuţi şi catastrofele indiferenţei, la Real Risc

Pădurea captează şi reţine apa!

Pădurile sunt un imens rezervor natural de apă . Un metru pătrat de muşchi de pădure reţine 5 litri de apă . Pădurile au o capacitate de reţinere şi înmagazinare în sol a cca 10 .000 mc(10.000.000 litri) apă/an/ha. Pentrua produce lemn, pădurile consumă din această apă 3.000–4.000 mc apă/an/ha. Restul de 6.000 – 7.000 mc se stochează în sol, ca o rezervă, care, prin stratul freatic, alimentează debitul izvoarelor, menţinând prin aceasta un regim echilibrat şi permanent al cursurilor de apă. Ea reglează debitul şi calitatea apei.

Raspunsul Holzindustrie Schweighofer în urma anchetei DIICOT

Pădurea reduce inundaţiile şi distrugerile cauzate de furtuni. Pădurile împiedică scurgerea apelor pe versanţi şi reduc transportul de aluviuni. În zonele montane, pădurile au rol de protecţie împotriva catastrofelor naturale, cum ar fi avalanşe, stânci ce pot să cadă şi inundaţii Pădurea absoarbe apa de ploaie şi de la zăpada topită, ajutând la reducerea inundaţiilor.

Copacii reţin în coronamentul lor 30 –50 % din cantitatea de apă căzută în timpul ploilor normale. Pădurea reduce eroziunea solului provocată de vânt şi ape Într-o pădure matură, eroziunea solului este sub 0, 2 tone pe hectar pe an, în vreme ce pe terenurile despădurite situate pe versanţi, eroziunea poate ajunge şi la 1.500 de tone pe hectar pe an: creşte de 7 .500 de ori! Să ne amintim că 2 cm de sol au nevoie de 500 de ani pentru refacere!

Vezi si Localităţi grav afectate de inundații

Cea mai mare parte a apei existente pe Glob este apa sărata din mări şi oceane şi gheaţă la poli. Sub 1 % din apa de pe Pământ este apă dulce disponibilă pentru consum. Apa va fi una din cele mai scumpe resurse din lume!

Pădurea este scutul cel mai eficient de apărare a solului contra eroziunii, comparativ cu terenurile fără vegetaţie. Masivele forestiere micşorează eroziunea solului şi reduc încărcarea cu sedimente a apelor,menţinând mai puţin colmatate albiile râurilor, pâraielor şi lacurile.

“Verde” pentru KRONOSPAN! A primit autorizaţia de marire a producţiei de formaldehidă

În regiunile împădurite din România, turbiditatea medie a râurilor este sub 100 g/mc, faţă de până la 5000 g/mc, cât atinge în râurile care curg prin zone puternic despădurite.

Transportul de aluviuni din pădure poate atinge doar 0,5 mc/an/ha, faţă de 50-120 mc/an /ha pe terenurile agricole.

Vezi si Omul și actorul Dorel Vișan – Sănătatea minţii

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia