Connect with us

Actualitate

Revoltă oficială împotriva poluatorului de la Sebeş – KRONOCHEM (KRONOSPAN)

Published

on

kronochem kronospan

”Frecvenţa bolilor respiratorii la copii s-au înmulţit, …valori semnificativ crescute ale frecvenţei cazurilor de leucemie în Sebeş ”

Peste 400 de locuitori din Sebeş şi din alte localităţi învecinate, cer suspendarea procedurii de actualizare a autoriziţiei integrate de mediu pentru compania Kronochem

Kronochem Sebeş, solicită Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru fabrica de formaldehidă. Această fabrică are o capacitate de 60.000 de tone/an.

Sebeşenii revoltaţi cer suspendarea emiterii Autorizatiei Integrate de Mediu, ”deoarece exista încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuala a poluantilor si de impactul asupra sanatatii populatiei.”

Mai jos puteţi citi petiţia depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Alba, privind depunerea solicitarii de actualizare a autorizatiei integrate de mediu nr. AB 9/22.11.2017 pentru “Instalatia de producere a formaldehidei, capacitate 60000 to/an, exprimat 100% ”, amplasata in localitatea Sebes str. Mihail Kogalniceanu nr. 59, jud. Alba, titular S. C. KRONOCHEM SEBES S.R.L.

Către APM Alba,

Va solicitam sa suspendati emiterea Autorizatiei Integrate de Mediu, deoarece exista inca probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuala a poluantilor si de impactul asupra sanatatii populatiei.

Functionarea de pana acum a instalatiilor de pe platforma Kronospan, s-a facut fara ca emisiile in atmosfera orasului Sebes sa poata fi verificate cu aparatura independenta de catre Garda de Mediu Alba. In cazul unor sesizari transmise Garzii de Mediu Alba, comisarii de mediu nu au putut solutiona aceste sesizari deoarece nu dispun de aparatura necesara in astfel de situatii.

Mentionam ca pe platforma industriala Sebes cumuland debitele tuturor instalatiilor de evacuare sunt eliminate milioane de metri cubi per ora de gaze, in aceste gaze fiind deci cantitati imense de substante toxice. De mai bine de un an s-au facut promisiuni legate de aducerea unei statii mobile de monitorizare a aerului in Sebes, lucru care nu s-a intamplat nici in ziua de azi.

Vezi şi ‘Abur de uscare şi praf de lemn’. Din nou şi din nou…e altceva. Kronospan Sebeş

La nivelul societatii civile locale nu exista deloc incredere in bunele practici ale companiei, aceasta avand antecedente in musamalizarea unor scurgeri accidentale in anul 2008 de aproximativ 800 litri formaldehida, accident care nu a fost raportat in intervalul de timp impus de legile aferente. De asemenea compania Kronospan Sebes a primit aproximativ 18 amenzi în perioada ?2004-2015 pentru neconformitati care contravin legislatiei in domeniul protectiei mediului.

Kronospan Sebes a depus in anul 2013 documentatia pentru a obtine revizuirea autorizatiei integrate de mediu (AIM) si marirea capacitatii de productie a formaldehidei, placilor PAL si MDF. Le-a fost acordata aceasta revizuire a AIM de catre APM Alba in 2 decembrie 2014. Asociatia PrimaNatura impreuna cu cetatenii din Sebes au contestat aceasta revizuire deoarece documentatia asa cum era depusa era incompleta si anume: lipsea un studiu de impact asupra sanatatii populatiei (necesar revizuirii sau obtinerii AIM conform OM 119/2015), formaldehida nu era incadrata la clasa 1 a agentilor cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014 (fraza de risc H350).

Poluarea resimtita la nivel vizual si olfactiv zi de zi este uneori atat de intensa incat locuitorii din zona reclama iritatii ale cailor respiratorii sau cronicizarea unor afectiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute si de medicii de familie care au confirmat ca ”frecventa bolilor respiratorii la copii s-au inmultit, inclusiv incidenta de astm bronsic” si este cunoscut faptul ca poluarea este una din cauzele instalarii astmului.

Mai mult, in Studiul de Impact Asupra Sanatatii Populatiei, potrivit datelor prezentate, exista in perioada studiata valori semnificativ crescute ale frecventei cazurilor de leucemie in Sebes comparativ cu alte orase si un trend crescator al frecventei malformatiilor sistemului nervos si sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehida e corelata cu leucemiile in literatura de specialitate si clasificata de un Regulament al Comisiei Europene drept substanta mutagena.

Vă rugăm deci să suspendati procedura de emitere a Autorizatiei Integrate de Mediu, valabilă 10 ani, până la clarificarea tuturor aspectelor mentionate mai sus.

poluare-kronospan-kronochem
Abur de uscare şi praf de lemn’. Din nou şi din nou…e altceva. Kronospan Sebeş

Aici puteti urmări lista cetăţenilor ce au semnat această ptetiţie depusă la APM Alba.

Vezi şi Orașul meu povestit – Poluarea aerului = cancerDacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia