Connect with us

Actualitate

România este în plină epidemie de rujeolă

Published

on

RUJEOLA, O ADEVĂRATĂ AMENINȚARE ÎN ROMÂNIA

În acest moment în România numărul cazurilor de rujeolă a ajuns la aproape 5.300, din care 25 de decese. Harta epidemiei de rujeolă a țării noastre arată că cele mai multe cazuri se înregistrează în județele Arad, Timiș și Caraș-Severin, adică o zonă mai bogată a țării. Cele mai puține cazuri s-au înregistrat în Botoșani, unul din cele mai sărace județe. Cel de-al 25 lea de deces a fost confirmat de către ministrul sănătății Florian Bodog.

După cum știți, avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în județul Bihor, (…) din localitatea Alești. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere; un copil care trăia acasă fără mamă — mama lui era plecată în străinătate — și care a intrat în contact cu pacienți care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat”, a precizat Bodog, după ce a participat la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfășurată la Institutul Național de Sănătate Publică.

De asemenea, criza vaccinurilor continuă. Vaccinul împotriva acestei boli periculoase lipseşte din cel puţin zece judeţe, iar probleme sunt cu toate vaccinurile din schema națională de imunizare. În luna martie în județul Alba au fost împărțite medicilor de familie peste 2000 de vaccinuri ROR, iar părinții sunt obligați să își protejeze copii de această boală.

RUJEOLA – SIMPTOME

– febra (38 C sau mai mare)
– rinoree(scurgerea de secreții de la nivelul nasului), strănut
– senzația de gât uscat, tuse persistentă
– creșterea în volum a ganglionilor latero-cervicali
– diaree
– oboseală
– uneori poate apărea și o lacrimare discreta.

Aceasta simptomatologie se întinde pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile. Spre sfârșitul acestei faze, apare o erupție sub forma unor puncte roșii cu un centru mic de culoare gri, denumitaă și semnul Koplik ce apare pe mucoasa bucala

sursa: sfatulmedicului.ro

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă în contextul epidemiei de rujeolă, arătând că România și Italia sunt țările cu cele mai mari probleme.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia