Connect with us

Turism

S-a înălțat spre cer, sub privirile tuturor

Published

on

Drapelul național a fost arborat la Alba Iulia

Arborarea steagului național a avut loc la Alba Iulia în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate cu ocazia sărbătoririi celor 101 de ani de la Marea Unire.

În prezența oficialităților, reprezentanților armatei române, localnicilor cât și turiștilor, arborarea drapelului României a avut loc în timpul intonării imnului național.

Steagul României s-a arborat în Piața Tricolorului, după slujba de binecuvântare a Drapelului Naţional și în prezența unor soldaţi din cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” care au interpretat Imnul Naţional al României.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Turism

Fapt istoric petrecut în seara de 1 decembrie 2019

Published

on

Torțe și artificii tricolore

Garda Națională de la Alba Iulia a întâmpinat armata română ca și acum 101 ani.

Salutul de bun-venit s-a acordat în spiritul evenimentului istoric.

Spectatorii evenimentului s-au simțit ”călătorit în timp”, puternic emoționați de desfășurarea evenimentelor, i-au răsplătit cu aplauze pe membrii trupei de reconstruire istorică din Alba Iulia.

Cu ochii ațintiți spre cer, localnici și turiști au admirat focul de artificii care a încheiat manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Focul de artificii a fost pe placul tuturor.

”A fost un spectacol de artificii deosebit, anul acesta a fost special deoarece a fost combinată muzica populară cu cea clasică, în semn de respect pentru țara noastră”.

Continue Reading

Actualitate

PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2019, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI.Paradă militară, concerte și focuri de artificii

Published

on

cetatea-alba-carolina-ziua-nationala

Paradă militară spectaculoasă, concerte de muzică populară și ușoară, tradiționala masă populară și nelipsitele focuri de artificii.

PROGRAMUL OFICIAL AL ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI 2019 LA ALBA IULIA

1 DECEMBRIE 2019

10.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Monumentul Unirii

10.30 Zâmbet tricolor

Face painting pentru copii

Esplanada Muzeului Național al Unirii Alba lulia

11.00 Marea Adunare Națională și Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun

Citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba lulia”, discursuri

Reconstituire istorică

Sala Unirii

12.00 Te Deum Catedrala încoronării

13.00 Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare – Bulevardul 1 Decembrie 1918

14.00 Marea Unire a Bucătarilor: Gust de România – masă populară – Cazarma 415, Piața Cetății

14.30 ”Samoilă Mârza, povestea fotografului Marii Uniri” – eveniment cultural artistic pentru copii – Biblioteca județeană

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric – senă Piața Cetății

Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal/Ansamblul Jidvei România, dirijor Stelian Stoica/Orchestra de muzică populară LYRA din Voivodina/Roxana Reche/Nicolae Plută/Maria Filimon/Floricica Moga/Dorina Narița/Nicolae Tuhuț/Daniela Popa/Ioana Șolea/Adina Popa/Iulia Șchiau/Denisa Balu/Cătălina Furdui/Florina Oprea/IonelaStani/Oana Horhat/Oana Marian/IonelaRăspop/Giorgiana Oancea/Bucur Gabriel/Nicușor Balu/Iulian Bic/Alexandru Popescu/Dumitru Stroie/Andrei Banciu/Aurel Lupu/Paul Onețiu/Ilie Medrea/Ina Todoran/Ancuța Matei Olar/Ana Ilca Mureșan/Roman Bugar (vioară) din Novi Sad/Roxana Bădescu/Silvia Timiș/Veta Biriș/Alina Cucui/Oana Bozga/Alina Pinca/Marinela Baba/Reta Rus/Daria Gâdea/Cătălin Hașa/Bianca Șușman – solistul vocal al Județului Alba în 2019/Izabela Diana Marin/Oana Vențel/Cristian Țăran/Flaviu Cristea/Mircea Târziu/Mirela Mănescu/Georgiana Necșa/Stela Botez/Elena Nistor/Adina Hada/Bogdan Toma/Cristian Fodor/Ciprian Roman/Alexandra Chira–câștigătoarea trofeului emisiunii-concurs TVR ,,Vedeta populară”/Ioana Breda Morar/Floarea Calotă/Anca Branea, Leontina Fărcaș și Grupul vocal tradițional ,,Muguri de Tezaur”/Ansamblul de dansuri al Județului Alba, coregrafia Flaviu și Alexandra Mîrza/Ioan Bocșa/Traian Jurchela/Ovidiu Barteș (vioară)/Dan Gâdea (taragot)/Sergiu Cipariu

17.00 ”Revista de front – Garda românească 1918” – spectacol reconstituire istorică – esplanada Porții a IV-a

18.00 ”Tănase simfonic” – concert omagial Maria Tănase – Casa de Cultură a Sindicatelor. Voce: Alexandra Fits, pian: Mariano Castro, acompaniază: Orchestra Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș, dirijor: Cristian Oroșanu. Intrarea pe bază de invitație în limita locurilor disponibile. Invitațiile se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Ora 20.00 ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – spectacol de reconstituire istorică – Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a, esplanada Obeliscului

Ora 20.30 ”Retragerea Armatei Române cu torțe” – spectacol reconstituire istorică – Poarta a III-a, Monumentul Unirii

Ora 21.00 La mulți ani, ROMÂNIA! – spectacol de artificii, Piața Cetății

Ora 21.30 Sala 67 – SENSOR 20 – concert Sensor 16+ Teatrul de păpuși ”Prichindel

Continue Reading

Turism

Detaliu neștiut despre Catedrala arhiepiscopală romano-catolică Alba Iulia

Published

on

Notre – Dame de Alba Iulia, 800 ani de existență

Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail este unul dintre cele mai importante monumente de cult din spațiul european. Lucrările de construcții au pornit la începutul secolului XIII, în aceeași perioadă în care începeau lucrările de ridicare a Catedralei Notre – Dame din Paris.

Catedrala Sf. Mihail a fost ridicată cu piatră din castrul roman.

A fost cea mai importantă construcție ecleziastică din România și cea mai impozantă clădire până în secolul XV. Catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche biserică din Transilvania, care continuă să funcționeze și în prezent, după 800 de ani de la ridicarea sa.

Este cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Lăcașul de cult încorporează toate stiluri arhitecturale utilizate între secolele X și XVIII. În incinta catedralei se află monumentul funerar al lui Iancu de Hunedoara. Hramul Catedralei este acela al Sfântului Mihail, sfântul protector al orașului Alba Iulia. Catedrala exista la momentul intrării triumfale a lui Mihai Viteazul în Cetatea Bălgradului, la 1 noiembrie 1599, voievodul fiind primul care a realizat Unirea Principatelor Române și primul care s-a gândit la unificarea de țară.

Continue Reading
Advertisement
dec 8, 2019 - Du
Alba Iulia, RO
2°C
cer fragmentat
cer fragmentat
3 m/s, ESE
80%
764.32 mmHg
dum12/08 lun12/09 mar12/10 mie12/11 joi12/12
cer fragmentat
2/1°C
cer acoperit de nori
5/2°C
cer fragmentat
4/4°C
cer fragmentat
5/2°C
nori împrăștiați
3/3°C

Next Level

Facebook

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate