Connect with us

Actualitate

Dupa 8 ore de când a intrat primul salvator și a ieșit din Peștera Cetățile Ponorului…

Published

on

exercitiu-Salvaspeo

 ”Exercițiu National Salvaspeo în Peștera Cetățile Ponorului”, organizat de Salvaspeo România pe 14 iulie 2018, în comuna Pietroasa, judeţul Bihor, în Parcul Natural Apuseni

Peștera Cetățile Ponorului este un obiectiv turistic important, zona intrărilor fiind accesibilă turiștilor. Ea este peștera cu cel mai înalt portal din România (circa 110m).

    Peșterile reprezintă spații fascinante, cu peisaje deosebite care încântă privitorul.  

Parcurgerea peștrerilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu de cu elicopterul – la exterior), ci victima trebuie transportată de echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri prin apă, pasaje pe vericală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau saptămâni. 

Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Naționala Salvaspeo.

”Complexul carstic Cetățile Ponorului, cu o lungime de 7 km este un fenomen carstic remarcabil atât pentru carstul românesc cât și pentru carstul european. În acești 7 km se includ o serie de lacuri, o serie de pasaje în care speologii trebuie să parcurgă râul cu un debit relativ mare, astfel încât salvarea în aceste condiții devine foarte dificilă” – ne-a declarat Lucian Nistor – consilier tehnic Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

”La exercițiu au participat 52 de speologi salvatori din care 7 au fost din Polonia. Exercițiul a durat 8 ore de când a intrat primul salvator și a ieșit ultimul salvator din peșteră (…)” ne-a declarat Rus Tudor – Director tehnic Salvaspeo România.

”Exercițiul salvaspeo a fost la un nivel tehnic ridicat. Am putut face schimb de experiență cu salvatorii speologi români. A fost o bună experiență pentru noi speologii din Polonia” ne-a declarat Piotr- salvator speolog polonez.

În cadrul exercițiului salvaspeo de astăzi 14 iulie simulăm evacuarea unei victime care a suferit o entorsă în peșteră. Concomitent victima prezintă hipotermie și epuizare fizică. Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, victima a fost pusă în punctul cald, a primit băuturi calde și hrană ca să-și refacă forțele. A primit și asistență psihologică iar întrucât nu este capabilă să se evacueze singură din cauza entorsei de gleznă va fi evacuată în targă (…)”- ne-a declarat Dl. Dr. Mircea Galu – medic specialist Medicină de Urgență- Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

S-a simulat situația în care o speoloagă s-ar fi accidentat la un pas greșit, pe fondul epuizării și ar fi fost găsită în stare de hipotermie de salvatori. Aceștia au instalat un ”Punct Cald” – un cort care se incălzește cu un aragaz portabil și au reîncălzit pacienta cu lichide și hrană caldă până când echipările tehnice cu tiroliene desupra râului subteran au fost realizate.

Medic membru Salvaspeo România

Dr Ciubotarescu C.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate