Connect with us

Actualitate

Sfinţirea drapelului de luptă ISU Unirea

Published

on

drapel ISU Unirea

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a oficiat astăzi slujba de sfinţire a noului drapel de luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea al judeţului Alba.

 

Noul drapel de luptă al ISU Alba fost înmânat zilele trecute de către preşedintele Klaus Johannis la Bucureşti cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Pompierilor din România.

Potrivit ISU Alba, drapelul de luptă are un regim cu totul special, fiind simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare.

Pentru orice unitate momentul primirii drapelului de luptă este unul unic şi reprezintă recunoaşterea faptului că efortul şi munca depuse zi de zi în lupta cu situaţiile de urgenţă nu sunt în zadar.

Noul drapel de luptă al inspectoratului a fost prezentat public astăzi de la ora 13 în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia în cadrul unui ceremonial militar religios.

A avut loc de asemenea o expoziţie de tehnică, exerciţii demonstrative şi activităţi interactive cu cetăţenii si mai ales cu copiii prezenti la eveniment.

In cadrul evenimentului au fost inaintati in grad cei mai merituosi angajati ai ISU Alba.

Drapelul de luptă are un regim cu totul special – pentru că este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. Fiecare unitate militară îşi are propriul drapel de luptă.

La 1 septembrie 1863 au fost înmânate de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza drapelele de luptă tricolore tuturor unităţilor militare ale armatei romane.

„CEL MAI PUTERNIC POMPIER”, LA ALBA IULIA

Ca o recunoaştere a eroismului pompierilor militari la data de 13 septembrie 1863 s-a înmânat primul drapel de luptă Companiei de Pompieri din Bucureşti de către acelaşi domnitor.

Fiecare drapel de luptă are elemente de identificare proprii, în sensul că în cele patru colţuri ale flamurii sunt brodate cu fir aurit, cununi cu două ramuri de stejar care au în interiorul lor semnul de armă, iar pe placa ce susţine acvila cruciată şi pe inelul de pe hampă este inscripţionat numele unităţii.

Drapelul de luptă al unităţilor militare este confecţionat în ateliere speciale şi este compus din flamură, hampă, acvilă şi accesorii. Flamura e confecţionată din ţesătură dublă de mătase, are formă dreptunghiulară şi ornamentaţie identică pe ambele feţe.

Pe flamură sunt reproduse, în fâşii, culorile Drapelului României – cu albastru la hampă, galben în mijloc şi roşu la exterior.

Ziua Pompierilor, marcată la Alba Iulia

Pe fâşia galbenă, central, este aplicată Stema României, brodată cu fir metalizat şi mătase în culori. În fiecare dintre cele patru colţuri ale drapelului de luptă sunt brodate, cu fir auriu, cununi din două ramuri de stejar, în interiorul cărora este reprezentat însemnul categoriei de forţe ale armatei de care aparţine unitatea militară.

In cazul pompierilor se află semnul de armă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentat de două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, sub care se află o grenadă explodând, toate din argint.

Pe cele trei laturi libere, flamura este brodată cu franjuri de fir auriu răsucit, iar în colţurile fâşiei de culoare roşie sunt prinşi ciucuri din fir auriu. Hampa este confecţionată din lemn, are culoare maro.

Acvila este confecţionată din aur, are capul orientat spre dreapta, aripile semideschise şi ţine în cioc o cruce ortodoxă, iar în gheare – fuiorul de fulgere, care reprezintă puterea şi curajul.

Pe aversul suportului acvilei este înscrisă deviza <Onoare şi patrie>, iar pe revers este denumirea unităţii militare.

Pe timp de pace, Drapelul se păstrează în condiţii speciale şi este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi doar la aniversarea anumitor evenimente importante ale ţării ori ale unităţii, fiind apărat de garda drapelului”.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia