Connect with us

Fapte şi Vorbe

Sportul albaiulian, viitor în trecut

Published

on

Premieră. Prima minge de rugby a fost buretele de șters tabla

Trecut, prezent și viitor pentru sportul albaiulian. Sportivul Ilie Cioca a început cu fotbalul. La 17 ani, cu toate că lucra în trei schimburi și-a făcut timp și pentru sportul de performanță. A început să practice atletismul în anul 1962, înlocuind un membru al echipei regiunii Hunedoara. După ce i-a fost aprobată participarea la competiția națională, a demonstrat că este un sportiv talentat și a fost selecționat în lotul național.

Ioan Damian vorbește cu mare plăcere despre rugby, a început să joace de elev, în 1974 și a făcut parte din prima echipă a rugby a orașului Alba Iulia. Prima grămadă de rugby la care a participat Ioan Damian a fost realizată în sala de clasa, iar prima minge a fost buretele de șters tabla. La primele antrenamente au venit foști jucători din toată țara, care au reușit să aducă un plus echipei din Alba Iulia. În anul 1975 a fost înscrisă în Campionatul Național, divizia B și tot atunci a fost înregistrată prima izbândă a echipei Constructorul Alba Iulia. În 1989, echipa a avut jucători care se antrenau după orele de muncă și cu toate acestea a ajuns în divizia A. După Revoluția din 1989, echipa a căzut în divizia B, o parte dintre jucători s-au retras, iar în 1990 s-a încheiat etapa de existență a acestui sport aici. ”Meciurile de rugby umpleau stadioanele și aduceau multă bucurie albaiulienilor”.

Marius Rotar, cercetător științific în cadrul Universității ”1 Decembrie 1989” Alba Iulia, spune că în anii ’70-’80 au fost ”explozia” acestui sport în țara noastră. Prima medalie olimpică a fost adusă în România de echipa de rugby, în anul 1924. Paradoxul este că atunci au participat 3 echipe, România a luat medalia de bronz, dar asta nu scade cu nimic meritul echipei care și-au respectat o promisiune față de organizatorii jocurilor olimpice. ”În rugby este important spiritul de solidaritate și dorința de autodepășire”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia