Connect with us

Actualitate

Unde puteţi schia de Revelion în judeţul Alba

Published

on

schi-sureanu-arieseni

Starea actuală a pârtiilor de schi din judeţul Alba.La munte se schiază bine, aşa că toţi iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de multă zăpadă.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: deși nu a mai nins abundent, în ultima perioadă, pârtiile de la Șureanu se păstrează în foarte bune condiții. Există zăpadă pe toate pârtiile, iar instalațiile funcționează normal. Drumul între lacul Oașa și pârtii rămâne la fel de exasperant, din cauza gropilor, însă nu vă faceți probleme: cu cauciucuri bune și, bineînțeles, cu lanțuri nu veți avea nici o dificultate de a ajunge la schi. Pentru informații actualizate și webcam live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): între lacul Oașa și Luncile Prigoanei drumul conține extrem de multe gropi, fiind mai degrabă acoperit de gheață decât de zăpadă. La fel, porțiunea dintre Luncile Prigoanei și pârtii este foarte accidentat, însă dacă veți conduce prudent și, mai ales, dacă veți echipa roțile cu lanțuri (în special de la Luncile Prigoanei în sus), nu veți avea probleme de acces. Vă recomandăm multă, multă răbdare.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), deservite de teleschi și de telescaun. E posibil să fie deschise și pârtiile S_1 și S_2. Zăpada, pe pârtii, este încă abundentă, deși nu a mai nins puternic în ultimul timp. Există, pe alocuri, foarte mici porțiuni unde se văd firele de iarbă sau pietrele, dar acestea nu vă vor pune probleme de alunecare. Ieșirile în off-piste nu mai sunt acum problematice, dar vă recomandăm, totuși, multă prudență: stratul de zăpadă nu mai este atât de gros. Pârtiile sunt bătătorite zilnic.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: după prognoza anunțată, va fi un cer înnorat și posibile ninsori pentru săptămâna care urmează. Este neobișnuit de cald, pentru această perioadă (temperaturi cuprinse între -8 și 2 grade Celsius), dar acest lucru nu este, încă, problematic pentru starea pârtiiilor. Vizibilitatea pe pârtii este foarte posibil să fie afectată de nori sau ceață.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: la Arieșeni, condițiile de schi pentru acest final de an sunt încă satisfăcătoare, cu toate că încălzirea din ultimele zile a afectat calitatea zăpezii pe cele două pârtii. Sezonul continuă, așadar, cu succes în vechea stațiune de la Vârtop, unde unitățile de cazare și serviciile conexe sunt pregătite pentru un număr mare de turiști.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: deși grea și din ce în ce mai apătoasă, zăpada pârtiilor Vârtop 1 și Vârtop 2 este, cum spun schiorii, schiabilă. De fapt, fiind neînghețată, este perfect adeverentă. Se schiază fără dificultate, iar instalațiile de cablu sunt deschise. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza meteo anunțată, pentru perioada 30 decembrie 2017 – 04 ianuarie 2018, o încălzire generală. Vor fi și ninsori, în zilele de marți, miercuri și joi, posibil transformate în lapoviță. Temperaturile se vor încadra între -4 și 6 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii este foarte posibil să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate