Connect with us

Actualitate

ȚARA VINULUI… VECHE DE 10 ANI!

Published

on

Asociația Țara Vinului, compusă din cinci producători puternici, a împlinit zece ani.

Asociația Țara Vinului a fost înființată în anul 2007 la inițiativa Consiliului Județean Alba având ca scop promovarea turismului viticol în podgoriile consacrate ale județului, podgoria Alba, Aiud, Sebeș-Apold, Târnave.

În prezent asociația este compusă din 28 membrii, 18 administrații locale, 5 asociații ale micilor producători locali și 5 producători recunoscuți la nivel național și internațional.

Județul Alba cuprinde 4 podgorii cu renume ce fac parte din Regiunea viticolă podișul Transilvaniei inclusă în clasa B, cea mai înaltă clasă acordată regiunilor viticole din România.

Cea mai mare și cunoscută este Podgoria Târnave cu un areal de aproximativ 3000 ha de vie, unde exista cea mai mare plantație de vie din Europa cu proprietar unic (aproximativ 2500 de ha).

Urmează podgoria Aiud cu un volum total de aproximativ 800 de ha de vie, podgoria Sebeș-Apold cu un areal de aproximativ 700 de ha și Podgoria Alba cu un areal de aproximativ 400 ha.

Cu toate că este cea mai mică podgorie, podgoria Alba numită și Țara Vinului (Wineland) în perioada ocupării austro-ungare, are o vechime istorică de mii de ani cu multe izvoare care amintesc de vinul produs în această zonă și calitățile lui superioare. Din păcate în ultima perioadă, în această podgorie au fost realizate puține investiții, iar suprafețele ocupate cu vie se deteriorează și micșorează de la un an la altul.

Ca și comparație, în anii ’90 comuna Ighiu din podgoria Alba avea un areal de aproximativ 450 ha ocupat cu viță de vie. Exista o singură companie care a înțeles potențialul acestei zone și a realizat investiții într-o crama și în replantarea suprafețelor viticole prin programul național de replantare. Investiția a fost realizată la Țelna prin reamenajarea pivniței ce datează din sec. XVIII și replantarea viilor pe cel mai înalt punct viticol din Transilvania, dealurile Țelnei. De asemenea au fost realizate investiții la Cricău în replantarea suprafețelor viticole, crama având în acest moment mai bine de 40 de ha de vie.

Firmele și PFA-urile vor primi bani ca să angajeze tineri în agricultură și în industria alimentară

1 Comment

1 Comment

  1. Muresan

    decembrie 13, 2017 at 12:26 pm

    Adevarul e ca la Talna se face vin bun.
    Cei de la Jidvei si-au facut reclama buna investind bani multi in asta dar, dar nu inseaman ca vinul lor e mai bun ca cel din zona Talna – Ighiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate