Connect with us

Actualitate

Din martie 2018 proprietarii de domenii “.ro” vor plati anual o taxa RoTLD

Published

on

Registrul Roman de domenii a anunt introducerea unei taxe anuale de inregistrare si mentenanta de 6 euro (fara TVA), pentru toti cei care detin domenii de internet.ro.

Aceasta se va aplica din luna martie 2018. Consiliul de Administrație al ICI Bucuresti a anuntat in vara ca s-a aprobat aceasta introducere de taxa RoTLD anuala.

Tranzitia se va efectua catre sistemul de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile.ro. Incepand cu data de 1 martie 2018, domeniile.ro se vor inregistra si reinnoi pe o perioada limitata de timp, intre minim 1 an si maxim 10 ani. Serviciul de mentenanta anuala se va putea achita incepand cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul, a anuntat Registrului Roman de domenii.ro.

“Taxa RoTLD anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileste, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala. Data de la care se va percepe aceasta taxa pentru numele de domenii nou inregistrate este data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind inregistrarea domeniilor “.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

In prezent, costul pentru un domeniu “.ro” este 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pe http://www.rotld.ro/.

Iata cum se poate verifica data de expirare a domeniilor.ro.

RoTLD pune la dispozitie o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro

(Pentru verificarea datei de exiprare, introduceti doar numele domeniului, fara http:// sau www.)

Data de expirare a domeniilor se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere minim 5 ani de mentenanta, astfel:

  • domeniile inregistrate inainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta, astfel incat primele domenii vor expira incepand cu 01.06.2018.
  • se vor adauga 5 ani la data cea mai recenta dintre data inregistrarii domeniului si data ultimului transfer al dreptului de utiliza re (domain trade). Exemplu: daca domeniul a fost inregistrat in data de 01.01.2015 si intre timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este inregistrat in 01.01.2015 si transferat in 01.01.2017, atunci domeniul va expira in 01.01.2022.
  • daca data de expirare rezultata este anterioara datei de 01.06.2018 (ex. domeniul inregistrat in 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuita pe o perioada de 6 luni, incepand cu 01.06.2018 pana in 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de inregistrare.

 Consiliul de Administratie al ICI Bucuresti a anuntat in luna iulie noile prevederi legate de taxa RoTLD:

  • Incepand cu 01.03.2018, detinatorii (registrantii) de domenii.ro vor putea sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta pentru perioada dorita de minim 1 an si maxim 10 ani.
  • Tariful practicat de registrul de domenii .ro va fi de 6 EUR/an, fara TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditati ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilita la nivelul pietei europene din domeniu, ajustata la veniturile si la puterea de cumparare a romanilor.

“Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare. Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp”, se precizeaza pe pagina web a Registrului national RoTLD din cadrul Institutului National de Cercetare -Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

PROIECTE EUROPENE PENTRU VINȚU DE JOS

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia