Connect with us

Actualitate

TEHNICĂ SPEOLOGICĂ ALPINĂ, LA GÂRDA DE SUS

Published

on

scoala-de-speologie

TEHNICĂ SPEOLOGICĂ ALPINĂ, LA GÂRDA DE SUS

Asociația Româna de Educație Speologică, sub egida Școlii Române de Speologie, din cadrul Federației Române de Speologie, a organizat în perioada 24-30 iunie, în Gârda de Sus, județul Alba un Stagiu de tehnică a speologiei alpine Nivele 1 (începători) și 2 (avansați).

Pentru parcurgerea în siguranță a peșterilor neturistice care conțin pasaje verticale sau cu expunere la căderi de la înălțime, acestea necesită cunoștiințe de tehică a speologiei alpine (T.S.A.).
Pentru ca speologii să poată să învețe aceste tenici Asociația Româna de Educație Speologică organizează diverse stagii de de pregătire în diverse locații din România. Datorită posibilității parcurgerii diverselor peșteri cu verticale, și existenței unor poligoane la suprafață, acest stagiu a fost organizat în Gârda de sus, cu avizul Comisiei Patrimoniului Speologic și al Parcului Natural Apuseni.

Stagiul s-a desfașurat pe 2 nivele tehnice:

Nivel 1 (începători) – Tehnica Speologiei Alpine – TSA I care atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III;
Nivel 2 (avansați) – Tehnica Speologiei Alpine – TSA II care atestă capacitatea tehnică de echipare și parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III;

speologi-garda-de-sus

De asemenea s-au prezentat tehnici de autosalvare din subteran și modalitatea de instalare a unui punct cald, în cazul în care survine un accident, pentru a putea preveni instalarea hipotermiei până la intervenția echipelor Salvaspeo.
Instruirea a fost asigurată de un Inițiator și un Monitor atestați ai Școlii Române de Speologie.

Școala Română de Speologie accepta în cadrul procesului de învatamant care se desfașoara sub tutela sa, numai echipament care poarta marca CE (însotit de numarul normei europene de atestare “EN…”) sau echipament care este insoțit de un certificat de origine și un certificat de calitate emis de un organism recunoscut de Protectia Muncii.
La stagiu au participat un număr de 9 stagiari din întreaga țară, care au fost pregătiți la început la exterior, la faleza de la Corobana lui Gârțău, pentru a putea fi supravegheată la lumină însușirea tehnicilor specifice de parcurgere a traseelor echiapate cu corzi, iar apoi după ce și le-au însușit s-au efectuat aplicații în avenul din Șesuri (peșteră cu o denivelare de 220m) și în avenul Tub.

Presedinte A.S.SFINX Gârda

Dr Ciubotarescu C.

Vezi si: Inundaţii. Alba Iulia, Sub asediul apelor de canalizare

1 Comment

1 Comment

  1. Dan

    iulie 5, 2018 at 8:03 pm

    Cam putini cursanți. Motiv?
    Cred ca nu-i lasă PSD-u. :))
    Hai la munte,hai la pesterit!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate