Connect with us

Actualitate

Vestigii din Episcopia Tulcii expuse la Alba Iulia

Published

on

Alba-Iulia-vernisaj-Tulcea

La Museikon în Alba Iulia a avut loc vineri, 16 februarie, vernisajul expoziției de obiecte sacre „Tezaur – Episcopia Tulcii”, organizată în parteneriat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și a Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. În deschiderea evenimentului, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii, a urat bun venit tuturor și a oferit cuvântul Părintelui Arhiepiscop Irineu care a vorbit despre „importanța patrimoniului sacru pentru afirmarea identității noastre”.

muzeul-unirii-museikon

„De câte ori mă aflu într-un muzeu bisericesc sau în faţa unei colecţii de artă sacră, mă gândesc cu bucurie la nobleţea poporului nostru care descinde din daco-romani şi care are o vieţuire neîntreruptă pe pământul vechii Dacii. Acest popor n-a încetat a dăinui chiar în epoca năvălirilor barbare, iubind cu ardoare pe Hristos-Mântuitorul şi spaţiul autohton. Avem multe dovezi arheologice, filologice şi istorice, care ne conving că suntem locuitori stabili pe acest pământ străbun”.

El a evidenţiat că „într-un mod asemănător, obiectele din patrimoniul nostru creştin ne arată că noi, românii, suntem creştini din vremuri străvechi”.

În continuare a luat cuvântul Părintele Episcop Visarion care a subliniat în mesajul său importanța istorică a Eparhiei pe care o păstorește, precum şi a tezaurului ei.

„Aceste artefacte care probează în timp credința, speranța și dragostea făuritorilor, dar și a donatorilor lor, constituie astăzi un reper cultural și artistic ce se cere apreciat la justa lui valoare, dar și un imbold pentru contemporani în prețuirea trecutului și valorificarea lui pentru prezent ca și pentru viitor”.

Sursa:basilica.ro

Ştirea ta: Maşini ridicate în Cetatea Alba Carolina

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia