Connect with us

Cultură

Tradițiile, încă se păstrează la Albac

Published

on

Telefonul mobil al lui Horea, mai actual ca niciodată

O școală de cântat la tulnice a fost înființată la Albac, cu scopul de a nu se pierde această tradiție a moților. Cel sau cea care știe să folosească tulnicul poartă denumirea de tulnicar sau tulnicăreasă și este persoana care știe sperie fiarele sălbatice care atacă turmele de animale, cea care cheamă după ajutor, cea care adună satul când se anunță un pericol iminent, etc.

Vezi PE UN PICIOR DE PLAI … SĂLCIUA!

Mai mult, tulnicul a fost singura calea de transmitere a activităților sociale prin care au funcționat, secole la rând, comunitățile din zonă. Utilitatea tulnicului a fost esențială pentru locuitorii Munților Apuseni, în vremurile îndepărtate fiin unicul sistem de comunicare și schimb de informații, fiecare tip de sunet având o conotație aparte.

Din păcate, tulnicul este un instrument pe cale de dispariție. Artifact muzical sau de comunicare, simbol al istoriei moților, tulnicul poate fi folosit de oricine, indiferent de vârstă. Este foarte greu de cântat la acest instrument, dar prin exercițiu, muncă și dăruire, îi pot fi deslușite toate tainele.

Vezi In slujba binelui

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia