Connect with us

Actualitate

Un violoncel gratuit pentru un tânăr foarte talentat din Alba Iulia

Published

on

Un violoncel de excepție dăruit de S.C Hora S.A. Reghin albaiulianului Cristian Gabriel Pop, unul din cei mai talentați tineri violonceliști din țară

 

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a lansat o campanie de strângere de fonduri, prin mecanismul ”Produs din suflet pentru comunitate” în vedea achiziționării unui violoncel pentru albaiulianul Cristian Gabriel Pop care, la doar 11 ani, este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști din țară, cu talent în mai multe ramuri artistice.

Cursanții Atelierului de pictură pe sticlă din cadrul centrului au realizat mărțișoare pictate manual, care au fost apoi oferite cadou persoanelor care au dorit să doneze o sumă de bani pentru cumpărarea unui violoncel nou pentru acest copil foarte talentat.

Campania a fost anunțată public în data de 25 februarie 2016. De 1 martie, cel mai frumos mărțișor a sosit de la conducerea S.C. Hora S.A. Reghin, care ne-a făcut o bucurie enormă, anunțându-ne că a decis să îl sponsorizeze pe Cristian Gabriel Pop cu un violoncel model avansat cu lac de ulei mărime 7/8. Instrumentul nu este unul de serie, fiind creat special de un lutier pentru persoanele cu un talent deosebit.

Precum a anunțat încă de la început, echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a închis lista de donații imediat ce a primit minunata veste și a decis ca banii strânși deja să fie dați tot tânărului artist, pentru a-și putea cumpăra accesorii pentru noul violoncel, cum ar fi husă, arcuș și seturi de corzi de rezervă.

Joi, 10 martie 2016, Cristian Gabriel Pop a fost invitat la Reghin, pentru a primi violoncelul la care va cânta de acum încolo. El a fost primit cu mare amabilitate de către reprezentanții S.C. Hora S.A. Reghin, care l-au ajutat să cunoască particularitățile instrumentului și l-au invitat să viziteze fabrica, alături de familia sa.

Vă mărturisesc că am primit cu deosebită bucurie vestea că ați decis să donați un violoncel pentru Cristian Gabriel Pop, un copil foarte talentat din Alba Iulia, ale cărui rezultate de excepție îl clasează, în prezent, între cei mai buni tineri violonceliști din țară. Noi credem că acest tânăr merită respectul și susținerea tuturor și apreciez sincer promptitudinea cu care ați ales să susțineți această cauză. Vă mulțumesc, în numele întregii comunități din Alba Iulia și al meu personal, pentru gestul dumneavoastră și vă asigur că noi vă considerăm deja un om de suflet al comunității noastre”, este mesajul transmis de primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, directorului general al S.C. Hora S.A. Reghin – ing. Nicolae Bâzgan.

Despre Cristian Gabriel Pop

Cartea lui de vizită este deja impresionantă, iar cariera sa este abia la început.

Născut în 5 noiembrie 2004, în Alba Iulia, Cristian Gabriel Pop este, în prezent, elev în clasa a V-a, la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.

Prima legătură cu lumea artei a avut-o la 2 ani și jumătate, când a participat cu lucrări de pictură la o expoziție organizată la Galeria de artă Alba Iulia, alături de artiști plastici consacrați. S-a întâmplat în 1 iunie 2007, iar de atunci participă și obține premii la concursuri de Arte plastice și creativitate.

A început să studieze pianul și violoncelul la vârsta de 6 ani. Violoncelul, instrument care îi este foarte drag, îl studiază cu doamna profesoară Maria Mărginean.

Încă din primul an de școală, de când avea 7 ani, a participat activ la recitaluri și ateliere muzicale, pe scena Sălii festive a Liceului de arte ”Regina Maria” Alba Iulia, organizate de: dna. înv. Georgeta Mărginean, dna. prof. de pian Rita Vrânceanu și dna. prof. de violoncel Maria Mărginean.

În clasa a II-a, a obținut Diplomă de Excelență la Festivalul J.S. Bach- Cluj Napoca 2013, la violoncel. Tot în clasa a II-a, a participat cu violoncelul (Duete) la un concert umanitar ”S-a născut Mesia”, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, în 22 decembrie 2012, și la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba, în cadrul programului cultural educațional Constelația Eminescu, 15-17 iunie 2013.

În clasa a III-a, a obținut cu violoncelul, clasa profesor Maria  Mărginean, Premiul I la Olimpiada instrumentală pentru cl. III – VIII, faza județeană, după care a ocupat tot primul loc la Olimpiada Națională de interpretare  de instrumentală, faza zonală – Timișoara, 14 – 15 martie 2014, unde a cântat și în Gala de premiere. La Faza Națională a Olimpiadei Naționale de interpretare instrumentală pentru clasele III – VIII, Giurgiu, 9 – 11 aprilie 2014, a obținut Mențiune.

Tot în clasa a III-a, a câștigat Premiul I la Concursul Internațional ”Sigismund Toduță”, 15 – 17 mai, Deva, la violoncel.

În clasa a IV-a, a obținut cu violoncelul Premiul I la Olimpiada județeană de Muzică, după care a ocupat primul loc și la Olimpiada Națională de Muzică instrumentală, clasele III – VIII, Deva, 12 – 14 martie 2015.

violoncel1Tot în clasa a IV-a, și-a trecut în palmares Premiul I și Premiul de Excelență, la Concursul de Interpretare instrumentală Vioară – Corzi grave ”Timotei Popovici”, Sibiu 25 – 26 iunie 2015, unde a cântat și în Gala de premiere, la violoncel.

A mai obținut și două Diplome de apreciere, la Galele performerilor – Alba, în 2014 și 2015, din partea Consiliului Județean Alba, și o Diplomă de apreciere din partea Primăriei Alba Iulia, în iunie 2014.

La invitația doamnei Cristina Florea, tânărul violoncelist a participat la Concertul de Colinde organizat la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în decembrie 2015. A fost momentul în care ne-a impresionat cu talentul său și în care am aflat că nu are un violoncel al său, în ciuda rezultatelor sale, care sunt la nivelul excelenței.

Noi credem că acest tânăr merită respectul și susținerea comunității locale și avem convingerea că numele lui Cristian Gabriel Pop este unul cu care Alba Iulia se va mândri.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a decis să îl susțină pe Cristian Gabriel Pop prin proiectul ”Produs din suflet pentru comunitate”.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia