Connect with us

Actualitate

Ziua Armatei României la Alba Iulia

Published

on

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortisto-fascistă.

Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.
Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000.

Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită la Alba Iulia cu depuneri de coroane, defilare a gărzii de onoare și un ceremonial religios. Manifestările dedicate soldaților români s-au desfășurat la Cimitirul Eroilor.

Ziua Armatei Romane la Alba -Iulia 2016

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național, a urmat o slujbă de pomenire a celor care și-au dat viața în luptă și o serie de discursuri legate de semnificația acestei zile. Autoritățile au depus coroane de flori și, alături de cei prezenți, au asistat la defilarea gărzii de onoare asigurată de elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”.

Bianca Pop din Geoagiu de Sus, la Academia Forțelor Aeriene

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia