Connect with us

Actualitate

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI

Published

on

Liviu Pop, ministrul Educaţiei, a organizat joi, 5 octombrie 2017, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi reprezentanţii asociaţiilor de părinţi

Ministrul Liviu Pop a început prin a spune că este necesar ca din 30 în 30 de zile să susţină o videoconferinţă, pentru a corela obiectivele de guvernare cu situaţia din şcoli.
Manualele şi auxiliare şcolare
Prima problemă abordată a fost cea a manualelor şcolare, precizând că luni se pot comanda şi manualele de matematică, iar celelalte sunt în curs de tipărire. Singurul manual contestat este cel de religie a cultului ortodox.
Există discuţii privind atribuţiile legale ale Editurii Didactice şi Pedagogice.

Aceasta ar urma doar să editeze manualele, tipărirea va avea loc la Monitorul Oficial. După aprobarea ordonanţei de guvern, se va anunţa concurs de manuale şcolare. Din comisia de evaluare vor face parte şi membri ai Academiei Române.
Va fi organizată o dezbatere pe tema manualului unic, “dacă e bine sau nu să avem manual unic”. Vor fi manuale letrice, electronice şi virtuale.
Informaţiile privind auxiliarele didactice vor fi publicate pe biblioteca şcolară virtuală, două sesiuni de proiecte pe an cu termene de depunere pentru avizare. Tot aici se vor publica şi resursele deschise (gratuite).
Organizarea MEN
Ministerul de resort va avea inspecţii pe arii curriculare. Măsurile de aplicat vor fi: bacalaureat transdisciplinar; aerisirea programei la clasele V-VIII (programa e prea încărcată, inclusiv la matematică); finalizarea planului cadru în acest an; să nu avem 32-36 de ore, e prea mult; regulament pentru unităţile de învăţământ preuniversitar, modificat şi completat (“aşteptăm propuneri de la sindicate şi organizaţiile elevilor”); problema utilizării telefoanelor în timpul orelor; elevul de serviciu pe şcoală (“e bine, e rău?”); stabilirea circuitului de aprobare a auxiliarelor (catedra sau comisia metodică, diriginte, discuţii cu părinţii).
În ceea ce priveşte finanţarea unităţilor de învăţământ, ministrul propune ca banii să intre direct la unităţile de învăţământ, nu prin consiliile judeţene.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia