Connect with us

Cultură

Tradițiile, încă se păstrează la Albac

Published

on

Telefonul mobil al lui Horea, mai actual ca niciodată

O școală de cântat la tulnice a fost înființată la Albac, cu scopul de a nu se pierde această tradiție a moților. Cel sau cea care știe să folosească tulnicul poartă denumirea de tulnicar sau tulnicăreasă și este persoana care știe sperie fiarele sălbatice care atacă turmele de animale, cea care cheamă după ajutor, cea care adună satul când se anunță un pericol iminent, etc.

Vezi PE UN PICIOR DE PLAI … SĂLCIUA!

Mai mult, tulnicul a fost singura calea de transmitere a activităților sociale prin care au funcționat, secole la rând, comunitățile din zonă. Utilitatea tulnicului a fost esențială pentru locuitorii Munților Apuseni, în vremurile îndepărtate fiin unicul sistem de comunicare și schimb de informații, fiecare tip de sunet având o conotație aparte.

Din păcate, tulnicul este un instrument pe cale de dispariție. Artifact muzical sau de comunicare, simbol al istoriei moților, tulnicul poate fi folosit de oricine, indiferent de vârstă. Este foarte greu de cântat la acest instrument, dar prin exercițiu, muncă și dăruire, îi pot fi deslușite toate tainele.

Vezi In slujba binelui

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Cultură

Frumosul Castel Sâncrai

Published

on

Obiectiv important pe piața culturală a țării

Aparținând familie nobiliare Banffy, Castelul Sâncrai a fost construit după modelul renascentist, în anul 1805, ca vilă de familie. După 90 de ani, în 1895 a fost dezvoltat la forma actuală.

Este construit într-un stil eclectic, combină mai multe stiluri vechi reinterpretate pentru secolul al XIX-lea. După anul 1900 este construit turnul castelului, acesta a fost ridicat ca și loc de relaxare și zonă de observație, de unde proprietarul își vedea proprietățile vaste. Rămas fără proprietari, după anul 1918, Castelul Sâncrai a fost naționalizat și a intrat în posesia institutului pentru nevăzători Cluj și apoi, în anul 1924 a devenit azil pentru bătrâni și invalizi de război. În perioada comunistă, după anul 1948 a devenit casă de copii, iar după revoluția din 1989 a rămas părăsit.

A intrat în posesia Consiliului Județean Alba în 2005 și a fost supus lucrărilor de restaurare începând cu 2011. Grupurile de turiști pot vizita castelul în urma unei solicitări. Scopul principal al Castelului Sâncrai rămâne cel de a fi gazda unor manifestări culturale de anvergură, adică de a fi un centru cultural important pe piața culturală.

Continue Reading

Cultură

Cu sufletul în palmă. Pasaport cultural cu scriitorul Călin Pleșa

Published

on

A așteptat 40 de ani să publice poezii

Poetul albaiulian Călin Pleșa se află la cel de al III-lea volum de poezie publicat. Prima poezie pusă pe hârtie a fost dedicată mamei și a fost scrisă în ciclul primar, la opt sau nouă ani.

Călin Pleșa a studiat cu plăcere limba și literatura română. A participat la olimpiade și a reușit să obțină locul I la nivelul județului Alba, în clasa a VIII-a. A iubit româna, dar părinții l-au îndrumat spre o carieră mai practică, iar poezia a rămas ca și hobby. A terminat facultatea de mecanică, este inginer, dar a ajuns un poet foarte sensibil. Poeziile au așteptat zeci de ani până au ajuns într-un volum publicat. Nu a avut curajul să publice poezii în adolescență, i-au trebuit 40 de ani până când versurile sale au văzut lumina tiparului, până au ajuns în mâinile consumatorilor de creație literară.

”Am avut multe rețineri în a publica. Am ținut foarte mult ca tatăl meu să vadă primul volumul. L-a văzut, dar nu în forma finală. Am o vârstă, îmi asum impactul și e onest, cinstit și e bine să fiu cunoscut și după acest aspect. Au fost ani buni în care nu am scris. Am avut ani foarte grei, nesiguri, în care am lucrat 12 ore pe zi. Am acumulat multe în toți acești ani, ultimii ani au fost bunicei și am găsit inspirație în orice”.

Continue Reading

Cultură

Despre inimă și alte eseuri, Andrei Pleșu

Published

on

O CARTE PENTRU FIECARE

Andrei Pleșu este publicist și directorul revistei Dilema. Este filosof, eseist, critic de artă și cu foarte mare succes la public. Susține conferințe în țară și expune ”fermecător” înțelesuri ale unor norme, greșeli pe care le facem, explică cu mult umor și ajunge la suflet, la inimă. Farmecul face ca toate conferințele sale să fie scrise și să facă deliciul celor care vor să citească.

”Despre inimă și alte eseuri” are mai multe capitole de interes: inimă, bătrânețe, prostie, răul, lectură etc. Cartea a apărut la Humanitas și oferă pagini întregi de spiritualitate, candoare, uimire. Este o carte ”citibilă” la orice oră. Andrei Pleșu a fost ministru al Culturii și ministrul Afacerilor Externe. Este considerat unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Constantin Noica.

Continue Reading
Advertisement
oct 19, 2019 - Sb
Alba Iulia, RO
22°C
cer senin
cer senin
1 m/s, ESE
46%
763.57 mmHg
sam10/19 dum10/20 lun10/21 mar10/22 mie10/23
cer senin
22/13°C
cer senin
20/14°C
cer senin
20/14°C
cer senin
20/14°C
cer senin
19/14°C

Ultimele comentarii

Facebook

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Evenimente

Generatia Z

Cele mai accesate

%d blogeri au apreciat: