Connect with us

Administraţie

Alba Iulia :Congresul Tinerilor Basarabeni din România, ediția a VI–a

Published

on

În zilele de 1–3 aprilie va avea loc cea de-a șasea ediție a Congresului Tinerilor Basarabeni din România,

a cărui activitate va fi desfășurată de către Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia.

În cadrul congresului, studenții basarabeni vor putea participa la diferite discuții, vor avea posibilitatea să facă shimb de opinii și informații, vor interacționa unii cu alții, implicându-se în activitățile din program, deasemenea se vor bucura de prezența unui invitat special din Republica Moldova.

Vineri, ora 10:00-11:00, Congresul demarează prin deschiderea oficială, care va avea loc în Sala Unirii din Alba Iulia, unde se va prezenta programul activității studenților pe durata celor două zile. La deschidere vor fi prezente autoritățile publice locale, precum și reprezentanți notorii ai Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

La orele 14:00-17:00 va avea loc o activitate socială intitulată “Solidaritate” care se va derula în cadrul universității, în blocul C, etajul 1, Aula Mică. Prin această activitate tinerii vor identifica problemele cu care se confruntă Republica Moldova și modul în care le pot soluționa. Soluțiile vor consta din acțiuni concrete pe care le-ar putea realiza, pentru a fi „solidari” cu cei de acasă. Această inițiativă este, de fapt, prelungirea proiectului din anul precedent, doar că în acest an ideile vor căpăta o formă pragmatică. Vor fi dezbătute rezultatele finale, compuse din soluții, după care fiecare organizație de basarabeni le va transpune în practică.

În aceeași seară între orele 20:00-22:00 va avea loc un joc de improvizație. Prin acest eveniment de recreere, vom oferi tinerilor basarabeni minunata posibilitate de a-și pune în valoare imaginația și creativitatea. Ideea principală a jocului este ca fiecare participant să continue și să dezvolte ideea pe care a exprimat-o cel dinaintea lui. Astfel, cu fiecare idee nouă, vom obține la final o povestioară.

Sâmbătă la ora 10:00, în Aula Mică a universității va avea loc susținerea unui curs de Activism Civic. Acest punct din programul Congresului este unul special, întrucât ne vom bucura de prezența unui invitat din Republica Moldova, și anume Ghenadie Brega. Domnul Brega este jurnalist free-lancer, blogger, observator al întrunirilor publice în cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului din Chişinău, ex-preşedinte al Asociaţiei Hyde Park și activist pentru drepturile omului. Dânsul este cunoscut pe larg pentru lupta împotriva abuzurilor, încălcărilor și pentru diverse acțiuni prin care suține și militează pentru protecția drepturilor omului. În susținerea cursului, distinsul nostru oaspete va vorbi despre lucrurile pe care trebuie să le cunoască fiecare persoană atunci când se ciocnește de violarea drepturilor, precum și măsurile pe care trebuie să le întreprindă pentru a stopa acest fenomen.

Între orele 14:00-16:00 se va desfășura comemorarea evenimentului din 27 martie 1918 sub forma unui flashmob. Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Dedicată acestui eveniment, studenții basarabeni participanți la Congres vor contura demarcațiile României Mari prin propriile lor persoane. Cu alte cuvinte, participanții se vor aranja într-un anumit spațiu, astfel încât să formeze harta României Mari. Această activitate își găsește obiectivul în reflectarea evenimentului care a marcat istoria spațiului românesc, eveniment de importanță națională care a făcut ca istoria să fie aceeași pentru ambele maluri ale Prutului.

La orele 20:00-22:00 va avea loc Închiderea Congresului Tinerilor Basarabeni din România, eveniment care se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților. Aici se va face sinteza temelor discutate și va fi întocmită rezoluția acestui congres. La fel menționând că acest congres este în a VI-a ediție, activitatea se va încheia cu diplome membrilor activi și cu un scurt program.

La acest eveniment grandios sunt invitați toți cei interesați, dar, în mod special, vom avea o dublă fericire dacă ne vor onora cu prezența studenți ai universității, precum și cadre didactice. 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia