Connect with us

Paşaport cultural

Cine l-a ”tocat” în bucătărie pe chef Cosmin Toma?

Published

on

Arta din bucătărie combinată cu folclorul autentic

Artist culinar, iubitor de folclor autentic, chef Cosmin Toma a publicat cinci cărți prin care promovează tradițiile și rețete culinare vechi românești. A început să gătească din plăcere, iar timp de 10 ani a gătit în fața telespectatorilor prin intermediul emisiunilor televizate.

Soacra sa l-a învățat ordinea din bucătărie, de la cum trebuie ținute frigiderele, cum se face curățenia, până la gătitul efectiv.

A moștenit bucuria și plăcerea de a găti în familie, de la bunica paternă, care a fost bucătăreasă de cantină.

”De mic iubesc bucătăria ”

Chef Cosmin Toma a urmat cursurile de canto popular la Școala Populară de Artă din Alba Iulia pentru că îndrăgește muzica populară autentică dar și pentru sufletul său. A urcat pe scene organizate cu ocazia Zilelor orașului Alba Iulia și a reușit să înregistreze câteva piese pentru care a filmat și videoclip. Treaptă cu treaptă a urcat în carieră. A trecut prin multe până a ajuns unde și-a dorit.

Vezi şi Oaia tânară face pastrama bună!

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Actualitate

Vezi ce funcții importante au absolvenții Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia. Invitat: colonel Marcel Domșa

Published

on

Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia a ajuns la Centenar

Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia a împlinit 100 de ani de existență, iar evenimentul a fost o sărbătoare unică. Au fost foarte multe activități, a fost un efort foarte mare din partea tuturor și s-a ajuns la un standard foarte ridicat. Istoria se scrie pentru acest liceu începând cu data de 23 septembrie 1919 când s-a semnat actul de înființare a Liceului Militar din Târgu Mureș. Cursurile au început practic în 20 noiembrie 1919, după o selecție făcută în mod rapid, pentru tinerii veniți din toată țara. În 1993 a fost preluată tradiția liceului din Târgu Mureș de către Colegiul Militar Alba Iulia și s-a decis sărbătorirea pe data de 1 noiembrie, fiind data la care Mihai Viteazul intra triumfal în Cetatea Bălgradului.

Liceul a fost strămutat din anul 1940 în garnizoana Timișoara. Războiul s-a derula, iar în 1947 majoritatea liceelor militare au fost desființate, comuniștii le-au desființat. În 1953 s-a început reînființarea liceelor militare.

Regiunea Transilvania nu avea o reprezentare semnificativă în armată și a fost propusă reînființarea acestor licee și aici. Astfel că, în 1972 s-a cumpărat terenul, în 1975 s-a început construcția clădirii și din anul 1976 s-a dat în folosință Liceului Militar Alba Iulia. În prezent, Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia este o instituție de învățământ de nivel european. Absolvenți ai colegiului au ajuns în funcții foarte importante la ora actuală, în armată.

Continue Reading

Paşaport cultural

Film eveniment realizat în România. Invitați: Silviu Radu, scriitor; Jeanine Stavarache, actriță Teatrul Odeon; Ștefan Velniciuc, actor și profestor universitar

Published

on

”Este un mare șoc, filmul este un deliciu ”

”Cavalerii lui Dumnezeu” , un roman pe care Radu Silviu îl aduce la Alba Iulia cu bucurie. Scriitorul a ales o tematică istorică deoarece ”un popor care nu-și cunoaște istoria este dat uitării. Istoria trebuie transmisă din generație în generație și de aici a plecat ideea mea de a scrie cărți” a subliniat Silviu Radu.

Ștefan Velniciuc, profesor universitar și actor, este un apropiat al lui Silviu Radu. ”Lucrurile în viață se atrag, întâmplările nu sunt întâmplătoare. Ne-am cunoscut, am stat de vorbă, am aflat că este autorul trilogiei Codex Aureus, volume pe care le-am parcurs hemesit. Literatura pe care o cultivă Silviu Radu, intersectează planuri din realitatea imediată și contemporană cu planuri din istorie, faptul că există recurs la documente, a prezentat un grad de atracțiozitate și pentru mine.

Am făcut pasul următor, propunerea de a contribui și eu prin realizarea unui film documentar despre unul din marii actori pe care încă îi avem, este vorba despre Constantin Codrescu”.

Jeanine Stavarache, actriță a Teatrului Odeon București, a fost eleva maestrului Beligan. Radu Beligan avea în permanență o carte, s-a manifestat cultural, a fost un adevărat intelectual. Silviu Radu a colaborat cu generația tânără dar și cu mari maeștri ai teatrului românesc. ”Filmul este un mare șoc. Aduce o strângere de inimă. Caietul regizoral este făcut cu mult talent, ”talent cu carul”.

Continue Reading

Paşaport cultural

Culori pe note muzicale

Published

on

Eugen Măcinic pictează muzicalitatea naturii

Recent, pictorul Eugen Măcinic s-a întors de la o expoziție vernisată în Râmnicu Vâlcea și încă mai păstrează amintirea ultimei tabere de pictură susținută la Mănăstirea Cozia. Euge Măcinic este un peisagist pleinairist, lucrează direct în natură. Se simte atașat de tehnica acuarelei, iar din hobby a făcut o profesie.

S-a dedicat picturii în acuarelă dar și muzicii. ”Acuarela m-a ales pe mine. A venit mai târziu în viața mea, mă simt foarte atașat de exprimarea asta și e pe sufletul meu. Mă regăsesc în vibrațiile care sunt în lucrările de acuarelă. Artiștii lucrează cu sufletul și pun pasiune în fiecare lucrare”.

Muzica vine în completarea picturii, valorile artistice le-a moștenit de la tatăl său. A crescut cu acordeonul, a fost autodidact, a urmat și cursuri de specialitate. Pe Eugen Măcinic îl reprezintă, din punt de vedere muzical, muzica clasică, gospel, șansonetele franțuzești, etc. S-a născut, a crescut în Sebeș și s-a inspirat din vechii artiști ai orașului. Istoricul Sebeșului poate fi văzut și înțeles prin artiștii de odinioară cât și prin lucrările celor prezenți.

Continue Reading
Advertisement
dec 12, 2019 - Jo
Alba Iulia, RO
4°C
câțiva nori
câțiva nori
5 m/s, ESE
86%
754.56 mmHg
joi12/12 vin12/13 sam12/14 dum12/15 lun12/16
cer fragmentat
4/3°C
cer acoperit de nori
4/2°C
cer fragmentat
5/5°C
cer fragmentat
6/3°C
nori împrăștiați
5/3°C

Next Level

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate