Connect with us

Actualitate

Concurs de recitare a poeziei lui Ioan Sângereanu, la Ocna Mureș

Published

on

biblioteca judeteana alba

Caravana literară scriitori în școală la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Ocna Mureș

Pentru luna noiembrie, scriitorul promovat în cadrul caravanei este poetul Ioan Sângereanu din Ocna Mureș iar proiectul 4.10 Caravana literară scriitori în școală s-a desfășurat sub forma unui concurs de recitare a poeziei lui Ioan Sângereanu, având ca partener Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Concursul de recitare s-a desfășurat după următorul progarm: 1-3 noiembrie 2020 înscrierea concurenților prin trimiterea de înregistrări video, 4-6 noiembrie 2020 vizionarea lor de către membrii juriului și stabilirea premiilor, 7 noiembrie 2020 anunțarea rezultatelor și postarea filmulețelor pe pagina de Facebook a bibliotecii. Juriul concursului a fost format din actrița Cătălina Mihăilă de la Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, prof. Daniela Avram de la Palatul Copiilor din Alba Iulia și Liudmila Cioflică, bibliotecar a Secția copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Premiile acordate sunt următoarele: Premiul I – Szigiarto Zsolt, Premiul al II-lea Tecar Alexia, Premiul al III-lea Vaida Raisa și mențiuni Sanislav Ștefania, Moldovan Nerea și Petruțiu Diana. Elevii au fost pregătiți de prof. Elena Pop- director, prof. Buzgar Domnica- consilier educativ, prof. Ioana Ofelia Ilea- profesor documentarist, prof. Victoratos Teodora și prof. Birta Dana.

Expoziție în Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Ion Sângereanu s-a născut în 3 noiembrie 1941 la Ocna Mureș. A urmat studii la școala din localitate iar apoi a studiat la Facultatea de filologie din Cluj – Napoca. După absolvirea facultății rămâne la Cluj – Napoca și lucrează la ziarul „Făclia”. În 1968 revine în județul Alba, la Alba Iulia, unde lucrează la cotidianul local „Unirea”, ca redactor și mai apoi ca secretar general de redacție. În perioada 1974-1985 a fost director al Teatrului de păpuși „Prichindel” din Alba Iulia iar între 1988-1989 a fost director al Centrului de Creație Alba. În 1992 renunță la activitatea managerială și intră în învățământ fiind profesor la Școala Gimnazială Blandiana, de unde este pensionat medical.

Modelul declarației pe propria răspundere și de angajator. Download PDF

Odată cu înființarea Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, la 27 octombrie 2006, Ion Sângereanu devine membru al acestei filiale. La 24 ianuarie 2008 se stinge din viață și este înmormântat la cimitirul din Ocna Mureș. În anul 2013, prin grija scriitorului Gheorghe Dăncilă au fost recuperate aproximativ 100 de poezii nepublicate, poezii care au fost cuprinse în volumul „Confidențe” apărut în același an.

Volumul a fost lansat public în cadrul primei ediții a Concursului Național de Poezie „Ioan Sângereanu”, prilej cu care i s-a conferit numele poetului casei de cultură din Ocna Mureș.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia