Connect with us

Actualitate

Credinciosul argat de pe moșia pârcălabului Mircea

Published

on

Povestea din Cetatea Alba Iulia

Povestea din Cetate pentru copiii mari, fără subtitrare.

Avem parte zilele acestea de o apariție de-a dreptul ridicolă, în diverse hrisoave domnești, afișate prin toate ungherele cetății, a zbanghiului Voicu, credinciosul argat de pe moșia pârcălabului Mircea, veșnic mult râvnitor la masa cu bunătăți a stăpânului său, și care, în naivitatea lui, se crede vrednicul urmaș, al celui care l-a scăpat cândva de penurie si l-a uns drept viclean copil de casă.

Nu-i puțin lucru să fi sameș o viață pe moșia unui dregător, iar la final de carieră, așa cum era tradiția la casele de mari ciocoi, să pleci cu o mică parte din avere, drept simbrie.

Din păcate, cetatea a fost și încă se vrea a fi pentru multă vreme marea feudă jupânului Mircea, acum pribeag, care ține cu tot dinadinsul ca, sprijinit de plebe, să-și lase moștenire domeniul, umilului său logofăt, preacinstitul Voichiță.

Vezi şi Triunghiul ‘bermudelor’. Blat USR-PNL şi… PSD

Este sufocată cetatea de aceste zapisuri domnești , în care se citește limpede pe fața bietului Voicu disperarea și în același timp frica pentru grija zilei de mâine, în situația care, Doamne ferește pentru el, s-ar putea întâmpla altfel decât s-a plănuit.

Să afișezi supușilor un asemenea ispisoc, în care te agăți de numele stăpânului tău, în speranța că poate vei reuși să-i mai păcălești încă o dată, promițându-le iluzii deșarte ca să te aleagă drept urmaș al bătrânului Mircea, este o dovadă clară de servilism, ipocrizie și neputință. Apoi, să te autointitulezi ca ,,om al faptelor” denotă, pe lângă toate celelalte, iresponsabilitatea și tupeul acestui expert în alte multe alte ghidușii, dar nicidecum în cele privind administrarea cetății.

Ca vistiernic, mai degrabă, i s-ar fi potrivit titulatura de ,,om al faptelor de nimic” sau al faptelor pentru care ar fi necesară o cercetare mai amănunțită, din partea divanului domnesc la capitolul cheltuirii mult ademenitorilor crăițari!

Acest material este un pamflet, iar orice asemănare cu anumite persoane este pur întâmplătoare!

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia