Connect with us

Cultură

Despre inimă și alte eseuri, Andrei Pleșu

Published

on

O CARTE PENTRU FIECARE

Andrei Pleșu este publicist și directorul revistei Dilema. Este filosof, eseist, critic de artă și cu foarte mare succes la public. Susține conferințe în țară și expune ”fermecător” înțelesuri ale unor norme, greșeli pe care le facem, explică cu mult umor și ajunge la suflet, la inimă. Farmecul face ca toate conferințele sale să fie scrise și să facă deliciul celor care vor să citească.

”Despre inimă și alte eseuri” are mai multe capitole de interes: inimă, bătrânețe, prostie, răul, lectură etc. Cartea a apărut la Humanitas și oferă pagini întregi de spiritualitate, candoare, uimire. Este o carte ”citibilă” la orice oră. Andrei Pleșu a fost ministru al Culturii și ministrul Afacerilor Externe. Este considerat unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Constantin Noica.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Cultură

Spectacol folcloric, Geomal 2019

Published

on

Fiii satului s-au întâlnit în zi de sărbătoare

Într-un sat frumos, nu departe de orașul Teiuș, în apropierea municipiului Alba Iulia, se mai păstrează tradițiile populare, iar viața la țară încă mai înseamnă modestie, hărnicie și prețuirea roadelor pământului.

Și pentru că momentele de joc și voie bună sunt mai puține pe parcursul unui an, Primăria și consiliul local al comunei Stremț, au organizat sărbătoarea „Fiii satului Geomal” pentru ca toți locuitorii rămași la vatră, cât și cei plecați pe alte meleaguri, să se reunească, să uite de problemele cotidiene și să se bucure împreună de muzică folclorică într-un spectacol special, dedicat lor.

Geomal este un sat din comuna Stremț, învecinat cu satele Stremț, Geoagiu, Gârbova de Sus, Gârbovița, Gârbova de Jos, așezat la poalele dealului Măgura. Prima atestare documentară a satului a avut loc în anul 1282, dar în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite și importante vestigii daco – romane.

Continue Reading

Cultură

Cornelia Goția la PASAPORT CULTURAL

Published

on

Folclorul este o pasiune și o mare dragoste

Solista Cornelia Goția are o pasiune pentru muzica folclorică descoperită în locurile natale din Geoagiu de Sus, comuna Stremț. ”Este un loc binecuvântat, cu oameni frumoși cu dar și har de la Dumnezeu”. La grădiniță a pășit prima dată pe o scenă de spectacol. Acolo, pe scenă este viața sa, acolo dăruiește ceea ce a primit de la Dumnezeu. A moștenit-o pe mama sa, în ceea ce privește talentul său artistic.

Copilăria solistei a fost o bucurie, șine minte și acum toate colindele pe care le învăța, în postul Crăciunului, de la mama sa. S-a căsătorit la 18 ani deoarece a considerat că viața de familie este foarte importantă. S-a dedicat familiei, iar în anul 2003 a început să cânte cu drag și bucurie pricesne la biserica din Oiejdea. În anul 2008 s-a înscris la Școala Populară de Artă. ”Am considerat că pot mai mult și m-am lăsat în voia lui Dumnezeu”. Cornelia Goția este foarte severa cu propria-i persoană. A călătorit prin lume și a întâlnit oameni deosebiți, români cu care a depănat amintiri. ”Orice vis se împlinește cu un sacrificiu”.

Continue Reading

Cultură

Frumosul Castel Sâncrai

Published

on

Obiectiv important pe piața culturală a țării

Aparținând familie nobiliare Banffy, Castelul Sâncrai a fost construit după modelul renascentist, în anul 1805, ca vilă de familie. După 90 de ani, în 1895 a fost dezvoltat la forma actuală.

Este construit într-un stil eclectic, combină mai multe stiluri vechi reinterpretate pentru secolul al XIX-lea. După anul 1900 este construit turnul castelului, acesta a fost ridicat ca și loc de relaxare și zonă de observație, de unde proprietarul își vedea proprietățile vaste. Rămas fără proprietari, după anul 1918, Castelul Sâncrai a fost naționalizat și a intrat în posesia institutului pentru nevăzători Cluj și apoi, în anul 1924 a devenit azil pentru bătrâni și invalizi de război. În perioada comunistă, după anul 1948 a devenit casă de copii, iar după revoluția din 1989 a rămas părăsit.

A intrat în posesia Consiliului Județean Alba în 2005 și a fost supus lucrărilor de restaurare începând cu 2011. Grupurile de turiști pot vizita castelul în urma unei solicitări. Scopul principal al Castelului Sâncrai rămâne cel de a fi gazda unor manifestări culturale de anvergură, adică de a fi un centru cultural important pe piața culturală.

Continue Reading
Advertisement
nov 14, 2019 - Jo
Alba Iulia, RO
15°C
nori împrăștiați
nori împrăștiați
1 m/s
67%
758.31 mmHg
joi11/14 vin11/15 sam11/16 dum11/17 lun11/18
ploaie ușoară
15/12°C
cer senin
13/10°C
câțiva nori
13/9°C
cer acoperit de nori
12/9°C
cer acoperit de nori
12/9°C

Next Level

Facebook

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate